Město vybralo projektového manažera pro svůj projekt přestavby Letního stadionu a přilehlých veřejných ploch. Má připravit plánovanou půlmiliardovou investici od projektu až po zahájení stavby, s níž by město chtělo začít na podzim 2018.

OSVĚDČENÝ MANAŽER

„Město má v současné době studii revitalizace Letního stadionu. Projektový manažer s týmem, který si sestaví, má projekt dovést přes proces projektování, získání územního souhlasu na stavbu i stavebního povolení a výběr zhotovitele stavby až po zahájení stavby. Projektovým manažerem bude na základě rozhodnutí rady města Libor Matoušek, který se městu osvědčil při revitalizaci parků Na Špici a Tyršovy sady a nyní je součástí projekčního týmu zajišťujícího přestavbu přednádraží. Město samo na zajištění tohoto projektu kapacity nemá, proto jsme se rozhodli najmout zkušeného externího manažera," řekla náměstkyně primátora zodpovědná za investice města Helena Dvořáčková.

„Příprava revitalizace Letního stadionu bude v následujících dvou letech určitě nosným tématem mé práce. Jde o léta odkládanou přestavbu velkého a cenného území v centru Pardubic, o lokalitu, která si zaslouží maximální pozornost a péči. Zároveň je to nemalá investice, kterou ale naše město určitě potřebuje," dodala Helena Dvořáčková.

Areál Letního stadionu a území vymezené nábřežím Labe a ulicemi Hradecká, U Stadionu a Sukova třída, by se měl podle studie architektů Viktora Drobného a Martina Kabriela radikálně změnit a v budoucnu sloužit jak aktivním sportovcům, tak obyvatelům města ke sportu a relaxaci.

PRO 4600 DIVÁKŮ

Z Letního stadionu, který v třicátých letech minulého století projektoval Karel Řepa, má zůstat zachována Brána borců a hlavní tribuna. Ty české ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku.
Vedle stadionu s kapacitou 4600 diváků pak vznikne tréninková plocha.

Samotné fotbalové hřiště se dočká přestavby tak, aby jeho parametry v budoucnu vyhověly požadavkům na pořádání zápasů nejvyšší fotbalové soutěže.

Využití by se mělo dočkat také území po bývalé hale ČSTV a jatkách. Mají zde nově vzniknout dvě hřiště, která budou moci využívat sportovní kluby i veřejnost.
Architekti zde počítají také s dětským hřištěm či plochou pro letní kino a podobné akce.

ZA PŮL MILIARDY KORUN

Dokumentace by podle harmonogramu města měla být, spolu se stavebním řízením, dokončena v květnu 2018 a následně vypsáno výběrové řízení na dodavatele stavby.
Náklady na celý projekt jsou odhadovány na zhruba půl miliardy korun. „Město chce na stavbu získat maximální podporu státu, prioritně z programu státní podpory sportu. Hledá také investora, který by se na rozsáhlé investici spolupodílel," podotkla Nataša Hradní z tiskového úseku pardubické radnice.