SLOŽENÍ RADNIČNÍ KOALICE PODLE DENÍKU:
ANO 11 mandátů
ČSSD 6 mandátů
ODS 4 mandáty
KPP 2 mandáty
CELKEM 23 mandátů

Vzhledem k výsledkům voleb je ovšem nasnadě, že se primátorem stane lídr hnutí ANO Martin Charvát.

Jeho strana začala bezprostředně po zveřejnění volebních výsledků jednat s druhou nejsilnější partají, kterou je ČSSD. Tato strana je teoreticky také jediná, která by mohla babišovcům vyfouknout post primátora. Její lídr Vladimír Ninger se dal před volbami slyšet, že jiný než primátorský post ho nezajímá.

„Jak jsem řekl už před volbami, funkci náměstka bych nepřijal. Pokud se nestanu primátorem, budu dál pracovat jako ředitel Chrudimské nemocnice," zopakoval Vladimír Ninger v době sčítání volebních výsledků.

PRIMÁTOR
Martin Charvát (ANO 2011)
NÁMĚSTCI PRIMÁTORA
Helena Dvořáčková (ANO 2011)
Jiří Rozinek (ČSSD)
Aleš Vavřička (ČSSD)
Jan Mazuch (ODS)

Zatím se zdá, že všechny trumfy drží ANO. Jenže v povolebním handrkování žádná čísla neplatí, záleží spíše na vyjednávacích schopnostech. Například v Přelouči také zvítězilo hnutí ANO, ale z výsledků voleb se radovalo jen několik dní. Kvůli domluvě ostatních stran tam totiž zůstane jen v opozici.

V Pardubicích by ovšem nebylo až tak jednoduché sestavit koalici bez ANO. Lídr ODS Jiří Janků deklaroval, že respektuje výsledky voleb a nemá chuť skládat vládu bez vítěze voleb.

Spolupracovat s KSČM by zase nejspíše nebyl problém pro sociální demokraty, ale některé další strany by se zřejmě do koalice s komunisty zlákat nenechaly, ačkoliv je komunální politika spíše o lidech než o idejích.

RADNÍ MĚSTA
Jaroslav Menšík (ANO 2011)
Jan Řehounek (ANO 2011)
Ivana Dolečková (ANO 2011)
Vítězslav Novohradský (ČSSD)
Petr Klimpl (ODS)
František Weisbauer (Koalice pro Pardubice)

Koho přizvat?

ČSSD by musela do koalice přizvat všech pět zbývajících stran (SPP, Pardubáci, TOP 09, Patrioti a Koalice pro Pardubice), aby dosáhla aspoň na minimální většinu v zastupitelstvu.
Těžko si ovšem lze představit, že by takový slepenec dvaceti zastupitelů vydržel jednotný po celé čtyři roky.

Pokud by měli sociální demokraté přílišné požadavky, může se ANO obrátit i k dalším stranám končící radniční koalice – SPP, Pardubákům či TOP 09. Ovšem jak Charvátovo hnutí, tak představitelé ODS založili předvolební kampaň z velké části na kritice týmu kolem primátorky.

Jak nakonec vyjednávání dopadne? Deník se pokusil už nyní vytipovat složení koalice i jména budoucích náměstků a radních. Jaké jsou vaše tipy? Diskutovat o složení budoucí koalice můžete na webu pardubicky.denik.cz nebo na facebookových stránkách Pardubického deníku.