Vyjednávání o povolební spolupráci jsou teprve na začátku. Ale již několik chvil po zveřejnění výsledků voleb bylo jasné, že pravděpodobný budoucí hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) nebude mít nouzi o zájemce na vytvoření krajské vlády.

Druhá nejsilnější strana, kterou se letos v krajských volbách stala KSČM, se spolupráci se sociální demokracií rozhodně nebrání. Ostatně v několika krajích fungovala spolupráce ČSSD s komunisty již od voleb v roce 2008.

„S vítězem voleb bychom chtěli jednat o možné koalici. Respektujeme ale výsledky voleb a budeme čekat, zda nás ČSSD osloví," sdělil předseda krajské rady KSČM Jan Foldyna.

Zájem o spolupráci mají i dosavadní koaliční partneři sociálních demokratů – Koalice pro Pardubický kraj.
„Jsme připraveni se sociální demokracií jednat o pokračování koaliční spolupráce, a také o případném novém koaličním partnerovi. U voličů jsme jako koalice rozhodně nepropadli," nechal se slyšet lídr Koalice Roman Línek.

Dvě varianty

Stranou volebních vyjednávání nezůstanou ani Zemanovci, jenž se v Pardubickém kraji do zastupitelstva protlačili s 5,38 procenta hlasů. „Budeme spolupracovat za předpokladu, že se bude jednat o levicové strany a budou se naplňovat body našeho volebního programu, například tedy referendum o významných otázkách," uvedl místopředseda Strany práv občanů Zemanovci Zdeněk Štengl.

Lídr ČSSD Martin Netolický již v sobotu naznačil, že vyjednávání o nové krajské vládě se bude ubírat dvěma směry. První variantou je spolupráce s KSČM, druhou možnost představuje pokračování krajské vlády s Koalicí pro Pardubický kraj. V obou případech by se pak na koaliční spolupráci mohli podílet i Zemanovci. Smůlou nejspíš budou mít dvě pravicové strany v krajském zastupitelstvu ODS a TOP 09. Vítězná ČSSD totiž jejich hlasy nejspíš potřebovat nebude.

Netolický už má jasno, Franc zatím vyčkává

Zatímco v Pardubickém kraji mají sociální demokraté od počátku zcela zřetelné dvě základní varianty krajské koalice – buď s komunisty, nebo jako doposud s lidovci, v Královéhradeckém je situace mnohem zapeklitější. Možná i proto zdejší lídr ČSSD, hejtman Lubomír Franc, odložil zahájení koaličních námluv o týden, až po skončení druhého kola senátních voleb. V nich se na Náchodsku utká s komunistkou Soňou Markovou.

„Utvořili jsme sice vyjednávací tým, jinak se ale plně soustředím na senátní kampaň a jednání o případných koalicích necháme až na sobotu," řekl včera.
Hradečtí sociální demokraté jsou poněkud v kleštích.  Nabízející se koalice s komunisty je totiž příliš křehká, v 45členném zastupitelstvu by se opírala jen o 23 hlasů. Na rozdíl od Pardubického kraje, kde je volební aritmetika stejná, k ní však nemají od koho přibrat. ODS, TOP 09 i lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj odmítá byť i nepřímou podporu krajské vlády ze strany KSČM. A poslední zbývající strana, politicky nečitelní Východočeši, vzkázali Francovi to samé.

Prakticky vyloučena je přitom i duhová, nekomunistická koalice. Nepřímo ji zakázalo ústředí ČSSD, jednak si nikdo dost dobře neumí v Hradci spojenectví sociálních a občanských demokratů představit. Sám Franc ostatně potvrdil, že se mu druhé kolo senátek vlastně hodí. „Čekáme, jaké koalice vzniknou v dalších krajích," řekl.

Pardubické ČSSD ulehčila pozici SPO – Zemanovci, která  zde na rozdíl od Hradeckého kraje ve volbách uspěla a se sociálními demokraty už včera oficiálně stvrdila základ budoucí koalice.
„Náš dvojblok bude nyní pokračovat v jednáních s Koalicí pro Pardubický kraj i s KSČM. Obě varianty koalice jsou rovnocenné, s oběma subjekty jsme se při dosavadních rozhovorech bez problémů shodli na programu. Je to skutečně otevřené," uvedl lídr ČSSD a pravděpodobný hejtman Martin Netolický.
Pardubickým Zemanovcům koalice s KSČM nevadí, ta by dohromady měla v 45členném zastupitelstvu 26 mandátů. V případě koalice s „Línkovci" by disponovala většinou 25 zastupitelů.   Další jednání povede tým Netolického ve středu s lidovci a ve čtvrtek s komunisty.

„Upečené" by měly být koalice v obou krajích do konce října, kolem 8. listopadu jsou totiž v Hradci i Pardubicích naplánována ustavující krajská zastupitelstva.
Zajímavé je, že po minulých volbách v roce 2008 měli tehdy vítězní sociální demokraté matematicky lepší šance na koalici s KSČM než nyní,  společně v obou zastupitelstvech disponovali po 25 mandátech. Přesto tehdy nakonec zvolili levostředové koalice.