Jak dopadly volby na Dukle?
Sdružení pro Pardubice (SPP) 22,06 % 4 mandáty
ANO 2011 14,62 % 2 mandáty
KSČM 11,29 % 2 mandáty
ČSSD 10,90 % 2 mandáty
ODS 10,21 % 2 mandáty
Patrioti Pardubic 7,32 % 1 mandát
Koalice pro Pardubice (KPP) 6,37 % 1 mandát
Pardubáci 5,08 % 1 mandát

Další kandidující strany: Strana zelených (4,11 %), TOP 09 (3,73 %), Pardubice pro lidi (2,34 %), Naše Pardubice (1,97 %)

Zvolení zastupitelé
SPP – Jiří Hájek, Evžen Erban, Petr Beneš, Alice Paurová
ANO – Jiří Rejda, Milan Randák
KSČM – Pavel Studnička, Jan Jedlička
ČSSD – Ladislav Doležal, Pavlína Mazuchová
ODS – Jaroslav Kňava, Jiří Janoš
Patrioti – Tomáš Rejda
KPP – Karel Norek
Pardubáci – Petr Dufek

Bitva o post starosty na pardubickém pátém městském obvodu se pořádně vyhrotila. Skupina kolem současného starosty Jiřího Hájka (Sdružení pro Pardubice) obviňuje z puče nově vznikající koalici. Ta zase poukazuje na to, že lídr SPP nezvládl povolební vyjednávání, ačkoliv měl na počátku všechny trumfy v rukou.

„Nejprve jsem vyjednával s hnutím ANO a nabídl jsem Jiřímu Rejdovi post místostarosty. On to přijal a řekl mi, že se bude čtyři roky učit a pak nás porazí. Někteří zastupitelé nám podali ruku, ale pak nás podrazili. Jsem z toho politikaření hodně frustrovaný. Přitom na našem městském obvodu jsme vždy spolupracovali i s opozicí," nechal se slyšet starosta Jiří Hájek.

Jeho SPP volby vyhrála a Hájek měl nejvíc preferenčních hlasů. Nakonec to ale vypadá, že skončí v opozici. Hnutí ANO se totiž dohodlo na koalici s ODS, Patrioty Pardubic, Koalicí pro Pardubice, Pardubáky a částí ČSSD. Dohromady by pak v patnáctičlenném zastupitelstvu měli mít těsnou většinu. SPP chce ovšem proti této koalici ještě bojovat a do čtvrtka situaci zvrátit ve svůj prospěch.

„Pro voliče by to byla velká deziluze, protože uvidí, že politici si to bez ohledu na výsledky voleb dohodnou mezi sebou," podotkl zastupitel městského obvodu za SPP Petr Beneš.

Členové SPP už dokonce začali sbírat podpisy ve prospěch Jiřího Hájka, celou akci nazvali Manifest pardubický a už prý mají několik podepsaných archů od občanů.

Jeden za všechny a všichni proti Hájkovi. Tak by se dala s trochou nadsázky nazvat koalice na pátém pardubickém obvodu. Jak došlo k tomu, že vítězné Sdružení pro Pardubice nejspíš skončí v opozici? Vyjádření obou stran jsou diametrálně odlišná.
Starosta Jiří Hájek (na snímku) a jeho kolegové z SPP jsou z výsledku povolebních jednání pochopitelně frustrovaní a hovoří o puči a podvodu na voličích.

„Budeme proti tomu bojovat, bereme to jako podraz na voliče a budeme se to snažit zvrátit. Je to komplot, který vymysleli dukelští kmotři," nebere si servítky Jiří Hájek.
Kandidát na starostu za hnutí ANO Jiří Rejda nechce povolební jednání až do čtvrtečního ustavujícího zastupitelstva příliš komentovat.

„Opozice vůči panu Hájkovi, která tady vznikla napříč politickým spektrem, o něčem svědčí. Nechci ale na nikoho házet špínu. Pátý městský obvod však není jediný, kde se strany domluvily bez vítěze voleb. Hnutí ANO například vyhrálo volby v Přelouči, a přesto tam skončí v opozici," upozornil Jiří Rejda.

Nová koalice rovněž poukazuje na fakt, že v roce 2010 se stal Jiří Hájek starostou přesto, že jeho SPP skončilo až na třetím místě.
„Situace po komunálních volbách v roce 2010 byla jiná. Měl jsem nejvyšší počet preferenčních hlasů, ačkoliv SPP skončilo až třetí. Tehdy jsem neudělal žádný puč. Normálně jsem vyjednával s vítězem voleb ČSSD a v klidu jsme se spolu domluvili," odmítá srovnání obou situací současný starosta Dukly.

Sociální demokraté jsou nejednotní

Právě snaha o opětovnou spolupráci s ČSSD mu možná zlomila vaz. Ta je totiž po volbách nejednotná. Zatímco místostarosta Ladislav Doležal by rád opět utvořil koalici s SPP, jeho kolegyně Pavla Mazuchová prý podepsala koaliční dohodu s hnutím ANO.
„Koaliční smlouvu podepsala paní Mazuchová. Se mnou jako lídrem ČSSD ovšem nikdo nemluvil. O nové koalici navíc vyjednávala proti doporučení výboru strany, abychom jednali s vítězem voleb," neskrýval rozčarování z povolebních jednání Ladislav Doležal (ČSSD).

SPP se prý obává „návratu starých časů". Novým místostarostou by se totiž měl stát Jaroslav Kňava z ODS, který byl starostou před Hájkem.

„Budu strašně rád pomáhat panu Rejdovi. Je to totiž práce pro občany, nikoliv pro nás. Já jsem byl před čtyřmi roky rovněž odsunut na druhou kolej. Vzal jsem to ovšem chlapsky, nikde jsem se nevyjadřoval a neorganizoval žádné petice," poznamenal Jaroslav Kňava.

Ten se také zastal pravděpodobného budoucího starosty, který je podle SPP ve svých třiatřiceti letech velmi nezkušený a na post starosty se tudíž nehodí.

„Mladý člověk může přinést obvodu nové myšlenky. Navíc vím, že Jiří Rejda je schopný člověk. Spolupracoval jsem s ním ještě v době, kdy jsem byl starostou, na vybudování softballového hřiště," dodal Jaroslav Kňava, kterému jeho političtí oponenti nemohou zapomenout kauzy, jako byl třeba výlet soukromým letadlem s podnikateli na fotbal do Madridu.

Rejda byl prý při jednáních pružnější

Zastupitelé za SPP rovněž nemohou přijít na jméno Petru Dufkovi ze sdružení Pardubáci a Tomáši Rejdovi z Patriotů Pardubic.

„Největším zklamáním pro mě byla setkání s Petrem Dufkem a Tomášem Rejdou, se kterými jsme se dohodli na podpisu koaliční smlouvy a nabídli jsme jim místa v radě. Oni pak následně cukli a tvrdili, že už v té době byli dohodnutí s někým jiným," nechal se slyšet zastupitel Evžen Erban (SPP).

Podle Petra Dufka byla ale chyba na straně Jiřího Hájka, Jiří Rejda byl prý ve vyjednávání podstatně pružnější.

„Utvořili jsme vyjednávací tým s Tomášem Rejdou a jasně jsme deklarovali, že naši podporu získá ten, kdo první doloží, že má na své straně šest zastupitelů. Pan Hájek měl nejlepší vyjednávací pozici, ale ta jednání nezvládl. Navíc nám lhal, jelikož tvrdil, že má jistou podporu ČSSD. Přitom měl jistý pouze jeden hlas sociálních demokratů. My jsme na obě strany jednali férově. Osobně jsem měl tři požadavky na povolební uspořádání – místo v radě, že nebude v koalici KSČM a že místostarostou už nebude Ladislav Doležal z ČSSD," sdělil Deníku Petr Dufek.