Přihlásit se lze až  do úterý 25. září. Ministr zemědělství Petr Bendl přitom začátkem července  uvedl, že nového šéfa hřebčína chce mít do konce srpna. Tendr, z něhož měl nový šéf vzejít, měla vybrat externí firma. Zakázku na její výběr však ministerstvo v předchozích dnech zrušilo.

Bendl koncem června odvolal z funkce ředitele hřebčína Jana Höcka.
Vedením dočasně pověřil bývalou Höckovu zástupkyni a ekonomickou náměstkyni Simonu Voňkovou.
Uchazeči o post nového ředitele hřebčína mají ministerstvu zasílat přihlášky do 25. září. „Vzhledem k tomu, že přihlášky je možno podat do 25. září, lze jmenování nového ředitele očekávat v řádu týdnů od uzavření podání přihlášek," řekl mluvčí ministerstva Jan Žáček.
Mezi požadavky na místo je mimo jiné tříletá praxe v managementu chovu koní.

Soukromá firma vybírat nebude

Nového šéfa hřebčína a následně i další manažery měla původně vybírat soukromá firma. Tendr na její výběr však ministerstvo minulý týden zrušilo. „Důvodem je hledání úspor v rámci rezortu a aktuální schopnosti zajistit toto výběrové řízení vlastními zdroji," zdůvodnil rozhodnutí ministerstva Jan Žáček.

V Kladrubech nad Labem se chovem koní zabývají přes 400 let. V roce 1579 císař Rudolf II. chovu udělil statut císařského dvorního hřebčína. Kladrubský hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Česká republika také usiluje o to, aby byl zapsán na prestižní seznam UNESCO. Hřebčín se aktuálně připravuje na rozsáhlou rekonstrukci za 300 milionů korun z evropských fondů.