Křečující pacient na urgentním příjmu nemocnice. Nejasné zdravotní problémy, dvě studentky prvního ročníku lékařské fakulty, které za sebou nemají žádné zkušenosti ani praxi a jen pár týdnů školy. Děvčata situaci nezvládají a přichází záchvat, který by nejspíš skončil velice špatně.

Naštěstí šlo jen o hru 
s názvem Mezi životem a smrtí, kterou pro budoucí lékaře a zdravotníky připravili jejich kolegové, profesionálové z oboru, jako zábavnou a poučnou hru 
z prostředí urgentního příjmu a záchranné služby.

„Naší snahou je nasimulovat jim co nejvěrněji práci na záchranné službě. Posádka má telefon, na který obdrží výzvu jako při výjezdu a musí vyrazit. Dojezdové časy jim neměříme a neřešíme, důležitý pro nás je především správný postup na místě," říká Marek Dvořák, jeden z organizátorů 
a urgentní lékař.

Pro soutěžící si v Pardubicích připravili lahůdky. Tak například kolaps kardiaka na ochozu Zelené brány. Posádka s vybavením a přístroji musí nahoru po svých. V případě subtilnějších jedinců je to souboj o každý schod. Nebo další případ. Pacient, kterému v převozové sanitce začne selhávat srdce. Posádka tady musí bojovat s nedostatkem místa mezi sedačkami, řidič převozní sanitky je první den v práci a zdravovědu viděl naposledy v autoškole.

„Všechno, co se tu odehrálo, byly případy, které 
se opravdu staly. Ve chvíli, kdy posádky používají přístroje či vyšetřují pacienta, tak dostávají reálné údaje skutečného pacienta. Blíž realitě se už v takové simulaci asi nepřiblížíme," dodává Marek Dvořák.