Oslavy konce tohoto krvavého konfliktu před sedmdesáti lety uspořádali včera v Dašicích a Slepoticích.

Výročí osvobození v úterý oslaví také občané v Holicích. Pietní akt na místním hřbitově začíná ve 14:30 hodin. Večer pak v kulturním domě chystají produkci snímku „Běž, chlapče, běž" natočený podle příběhu Yorama Fridmana, který v roce 1942 jako devítiletý uprchl z varšavského ghetta. V Holicích se koncem války bojovalo. Odbojové skupiny se na podporu Pražského povstání pustili 5. května do ustupujících německých vojsk. „Esesáci" jako odvetu zapalovali domy a svůj díl ke zkáze přidalo i sovětské letectvo, které spolu s německými kolonami zasáhlo pumami i samotné město.

„Na místním hřbitově leží devětapadesát občanů Holic i z okolí a také padlí partyzáni," konstatoval starosta Holic Ladislav Effenberk.

Válku si připomenou také Pardubice, a to v pátek 8. května pietním aktem u pomníku padlým na Zborovském náměstí. 16. května pak v Pardubicích na zámku chystá Klub vojenské historie spolu s městem celodenní program pro širokou veřejnost.

Půjde o výstavu dobové techniky, nebudou chybět ani vojáci v uniformách a příjezd Rudé armády. „Poslední dny pro nás byly náročné. Zúčastnili jsme se oslav osvobození v Praze a Ostravě, kde naše auta měla tu čest vozit dosud žijící veterány z bojů o toto průmyslové město," podotkl jednatel klubu Milan Vinš.