„Během uplynulého čtvrtletí zdomácněly ,zelené’ kontejnery již u 275 rodinných domů v oblasti Jesničánek a Nových Jesenčan. O separační nádoby se hlásí stále další lidé žijící v této části Pardubic,“ uvedla pro náš Deník Nataša Hradní z tiskového úseku magistrátu.

„Zpočátku jsme týdně sváželi zhruba 2,5 tuny bioodpadu, při posledním svozu šlo o více než 5,5 tun. Zatím nejsou problémy. Lidé do nádob odkládají skutečně jen to, co mají, tedy organický odpad ze zahrádek, hlavně trávu a listí, nebo rostlinné zbytky z přípravy jídla,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí pardubického magistrátu Miroslav Míča.

„Na hodnocení je však ještě brzy. Až po roce se rozhodneme, zda jej rozšíříme do dalších částí města,“ dodal.

Díky projektu nemusí lidé žijící v rodinných domcích řešit problém kam se zeleným odpadem ze zahrádek. Město navíc sníží náklady na likvidaci komunálního odpadu, které letos budou činit zhruba 22 milionů korun.

„Komunální odpad obsahuje asi třetinu biologického materiálu, který je možné ekologicky využít, například jej kompostovat a vrátit do půdy ubývající organické látky,“ prozradila Nataša Hradní.

Radnice kontejnery na biologický odpad půjčuje domácnostem zdarma. Bezplatně je také jednou týdně (v zimě jednou za dva týdny) vyprazdňuje a obsah sváží do městské kompostárny v Dražkovicích.

Lidé, kteří se do projektu zapojili, si mohou v Dražkovicích vyzvednout zdarma 50 kilogramů kompostu. „Několik jich tam už bylo. Větší zájem předpokládáme na podzim a na jaře,“ uzavřel Miroslav Míča.