"Výsledky posledního odběru zůstaly totožné jako předtím, voda má nevyhovující kvalitu. Na zákaz koupání to není, ale zařadili jsme ji do předposlední, čtvrté kategorie, a to u všech pláží. Do vody už ale prakticky nikdo nechodí, je po sezoně a na břehu zůstávají jen rybáři," uvedl Říha. Pokud by si otužilí plavci přece jen chtěli užít jednu z posledních příležitostí ke koupání, měli by se poté důkladně osprchovat. Podle hygieniků je voda na Seči riziková zvláště pro děti, těhotné ženy a alergiky.

Na konci prázdnin se mírně zlepšila kvalita vody v rybníku Rosnička na Svitavsku. Zhruba měsíc tam platil zákaz koupání, nyní klesl výskyt sinic, nadále přetrvávají řasy a bakterie a voda není vhodná ke koupání pro vnímavé jedince. Výhrady mají hygienici také ke snížené průhlednosti vody v rybníku Hluboký na Pardubicku, což je vlivem chovu ryb a bahnitého dna obvyklý jev.

Bez obav naopak mohou zamířit milovníci vody k oblíbeným písníkům Mělice na Pardubicku, odvážlivců se však nejde jen minimum. "Lidé se už koupou jen výjimečně, je chladněji, trochu vítr a když vylezete z vody, je to nepříjemné. Občas jde do vody někdo z ubytovaných v kempu, ale i ten se už hodně vyprázdnil," řekl správce písníku Miloš Vojtíšek. Teplota vody se přitom zatím stále udržuje nad 22 stupni Celsia.

Bez závad je také voda v přírodní koupaliště na Konopáči na Chrudimsku a v přehradních nádržích Pastviny na Orlickoústecku či Březina na Svitavsku.