Představte si situaci, že vám v srpnu někdo ukradne trezorek, ve kterém máte téměř osmdesát tisíc korun. Policii to neoznámíte. A pak se za pár měsíců najde „malý poklad". Zjistí se, že zloděj byl zřejmě na chvíli zbaven smyslů, protože v trezorku ležela peněženka, kde bylo pět tisíc, a obálky, v nichž leželo sedmdesát tři tisíc korun. A zloděj se neobtěžoval do obálek podívat a vzal jen tu peněženku. A tohle celé za pár měsíců najde a odevzdá poctivý nálezce…

Ano, stalo se to, opravdu nečtete aprílové vydání.

Nejde o vtip

„Modrý kovový předmět údajně ležel na břehu rybníka Švihlov v katastru obce Žáravice. Objevil ho tam náhodný nálezce. Při bližším zkoumání se ukázalo, že jde o trezorek s řadou obálek a bankovek. Dotyčný o nálezu informoval policisty," potvrdila Deníku mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Policisté v Přelouči tak dostali do ruky zločin, který by si zasloužil místo v nějaké kriminalistické sbírce případů v kapitole „Věřte nevěřte".

Chybělo „jen" 5 tisíc

„Podle obálek vypátrali policisté majitele schránky. Člověk, jenž měl účetnictví na starosti, byl překvapen, že se lup neznámého pachatele našel i s vysokou finanční částkou. Na policii prý krádež neoznamoval, neboť prý nechtěl nikoho obtěžovat. Podle jeho pečlivé evidence příjmů totiž uvnitř chybělo pouze pět tisíc korun," doplnila policejní mluvčí.

Poctivému nálezci patří velké poděkování za rozřešení záhady, ale asi i za vtipnou historku. Po zloději, který se pro trezorek vloupal a sebral pouze mizivou část obsahu, policie samozřejmě pátrá. Při jeho dosavadním umění to možná i dobře dopadne.