Už potřetí se v Pardubické krajské nemocnici uskuteční Den nemocnice. Tentokrát se bude konat ve středu 12. září a program pro veřejnost začne ve 13 hodin a potrvá do 16 hodin.

Den se stal tradicí

Stejně jako v minulých letech je akce koncipována jako velký den otevřených dveří v největším zdravotnickém zařízení Pardubického kraje.

„Tato již tradiční akce slouží k představení Pardubické krajské nemocnice a jejich aktivit široké veřejnosti. Návštěvníci si mohou prohlédnout areál, kde se nemocnice více než sto let nachází a rozvíjí, podívat se na zmodernizovaná oddělení či absolvovat některá preventivní vyšetření. Vedle toho jsme pro ně ve spolupráci s řadou partnerů připravili i další pestrý program. Věříme, že zaujme dospělé i děti," řekl Tomáš Gottvald, ředitel a předseda představenstva Pardubické krajské nemocnice.

Třetí ročník Dne nemocnice bude mít atraktivní začátek. Zahájí ho akční ukázka složek Integrovaného záchranného systému. Po jejím skončení si návštěvníci budou moci techniku prohlédnout zblízka a případně vyzkoušet. Veřejnosti se představí rovněž jízdní oddíl Městské policie Pardubice.

Velké lákadlo

Velkým lákadlem pro návštěvníky v minulých dvou letech byla prohlídka technické památky vodárenské věže v areálu nemocnice v těsném sousedství pavilonu Porodnicko-gynekologické kliniky a urologie. Pochopitelně v programu nechybí ani letos. Znovu bude možné nejen navštívit interiér této historické stavby, ale také se pokochat netradičním pohledem na město z ochozu na střeše. Prohlídka věže bude spojená s expozicí historických vozidel.

Exkurze i vyšetření

Součástí nadcházejícího Dne nemocnice pochopitelně budou i exkurze na některá oddělení. Návštěvníci se budou moci seznámit s chodem a vybavením Porodnicko-gynekologické kliniky, očního či s radiodiagnostického oddělení.

V programu akce nechybějí ani preventivní vyšetření. V budově Informací číslo 15 bude probíhat odborné měření hmotnosti a výšky, měření krevního tlaku či prohlídka pigmentových znamének. Budou zde i poradny zaměřené na stravu a odvykání kouření.

Také letos nebude chybět pestrý program pro nejmenší návštěvníky a školy. Ve spolupráci s Mateřskou a základní školou při zdravotnickém zařízení pro ně bude připraven na prostranství před dětským oddělením. Jeho součástí budou i soutěže, které připravují dva úspěšné pardubické sportovní kluby. Hokejisté nabídnou střelbu na branku a basketbalisté na koš.

Chcete podpis?

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice návštěvníkům představí mistrovský pohár, který získali v minulé sezoně. Bude i možné získat podpisy některých hráčů při autogramiádě. Zúčastní se jí rovněž basketbalisté Pardubic.

„Doufáme, že připravený program návštěvníky zaujme. Pochopitelně zveme na Den nemocnice každého zájemce i celé školní třídy, aby se přišli seznámit s Pardubickou krajskou nemocnicí," uzavřel Tomáš Gottvald.

Iveta Koubková