To jsou tři politická uskupení, která by měla v budoucích čtyřech letech utvořit vládu v Pardubickém kraji. Sociální demokraté se nakonec jako vítězové voleb rozhodli pro tuto variantu spolupráce, ačkoliv uvažovali i o koalici s KSČM.

Dle podepsaného memoranda bude mít ČSSD nárok na funkci hejtmana. V devítičlenné krajské radě by pak mělo zasednout pět sociálních demokratů, tři zástupci Koalice pro Pardubický kraj a také jeden Zemanovec.

Podrobnější informace by měli koaliční partneři oznámit na středeční tiskové konferenci. Je ale pravděpodobné, že hejtmanem bude lídr ČSSD Martin Netolický, post radního pro dopravu by zase rád zastával Zemanovec Jaromír Dušek, dosavadní předseda Svazu odborářů služeb a dopravy.

V opozici skončily tři politické strany – KSČM, ODS a TOP 09.

Hejtmanství již svolalo na 2. listopad ustavující zastupitelstvo, kde bude zvolen nový hejtman, náměstkové a radní. Stížnosti na neplatnost voleb by termín neměly ohrozit, neboť nejsou zpochybněny celé volby, ale jen volba jednoho kandidáta.

ČSSD bude vládnout s Koalicí, komunisté mají šéfy výborů

Tato varianta spolupráce zvítězila jednoznačně – pro bylo všech 12 sociálnědemokratických zastupitelů. Kromě ČSSD a KPK se budou koalice nově účastnit také Zemanovci. Post hejtmana by měli obsadit sociální demokraté, KPK bude mít prvního náměstka hejtmana.

Nová krajská vláda bude mít v zastupitelstvu 25 z 45 křesel. Sociální demokraté vyjednávali o možné koalici i s KSČM, ta nakonec skončí v opozici. „Chápeme KSČM jako nejsilnější opoziční stranu, která by měla mít informace a zázemí pro opoziční funkci," vysvětlil rozhodnutí lídr ČSSD Martin Netolický. Komunisté ale získají posty předsedů finančního a kontrolního výboru, oba budou pro svou funkci uvolněni.

Věcná jednání

„Všechna jednání s koaličními partnery byla věcná, konstruktivní, bez zbytečné omáčky," konstatoval lídr KPK Roman Línek. „Myslím, že při vyjednávání o nové krajské koalici hrál pozitivní roli i fakt, že jsme se společně s ČSSD podíleli na vedení kraje v uplynulém volebním období," podotkl Roman Línek.

„Je jasné, že dokud nebylo podepsáno memorandum, stále se hrálo s komunistickou kartou. Jsem rád, že se KSČM nebude podílet na krajské vládě a že nakonec skončila v opozici. Domnívám se však, že bude mít příležitost stát se konstruktivní opozicí," narážel lídr Koalice pro Pardubický kraj na skutečnost, že komunisté získají posty předsedů výborů.

(dub, td, čtk)

Memorandum o koaliční spolupráci