„Radní schválili dotace pro kulturní aktivity za 2,9 milionu korun a podporu preventivní péče muzeí a galerií, tedy vyjma krajských, za 1,2 milionu korun. Na stavební obnovu památek, ale i drobných objektů památkového charakteru je letos určeno 14,2 miliony korun," uvedla mluvčí kraje Zuzana Nováková.

MALÉ I VELKÉ AKCE
Více peněz se tak dostane na 175 regionálních kulturních akcí od těch nejmenších, které například pořádají hasiči nebo sdružení rodičů a přátel až po větší akce obcí, měst a spolků, jako jsou například různé festivaly, folklórní slavnosti nebo prázdninové aktivity.

„Na preventivní péči muzeí a galerií získalo dotace 30 žadatelů, většinou měst, která tyto instituce provozují, ale také spolků nebo fyzických osob, které pomáhají oživovat historii. Peníze využijí na restaurování svých exponátů, na zabezpečení sbírek a další vybavení," doplnila Nováková.

Díky památkovým dotacím budou například opraveny střechy řady kostelů, tím největší je kostel Nanebevzetí panny Marie v Chrudimi, dále třeba morový sloup v Poličce, městské opevnění ve Vysokém Mýtě, sousoší Kalvárie v Králíkách Dolních Bořkovicích, fasáda domu Hybských v Pardubicích nebo historický motorový vlak v Rosicích a mnohé další. Celkem se jedna o 145 památek a objektů.