Vyřazení vzal s nadhledem. Stejně tak urážky od kladenských diváků. MILOŠ ŘÍHA mluvil po krachu v předkole play off vyrovnaně, klidně, bez výrazných emocí. „Když nedáte, gól nemůžete vyhrát a  postoupit," říkal pardubický kouč po porážce 0:1 v pátém zápase.

Emoce jste nezvykle držel na uzdě, do debat s rozhodčími jste se příliš nepouštěl. Byl to záměr po útoku ze strany Kladna?
Ale Kladno se do mě nenaváželo. Mně vadily titulky v novinách, v nich pořád jedno jméno – to moje. Já jsem tam (na lavičce) už ani nechtěl  stát…

Myslíte, že sérii vyhrotila média?

Ano. Bylo to vypružené úplně zbytečně. Série probíhala naprosto normálně, na nic jsme si nestěžovali. Ani na potrestání Noska. Jen jsme vyjádřili názor, že dva zápasy nejsou adekvátní. Máme dva zraněné hráče – jeden má otřes mozku, druhý má rameno v háji a musí na operaci. Ale na to si nechci stěžovat. Nemá to smysl. Prostě jsme nedali gól.

Fanoušci vám po celý zápas nadávali, ale vy jste se jen usmíval.

A co mám dělat jiného? Minule jsem byl poplivaný, teď mě uráželi. Tak co? Jsem z toho zklamaný, ale asi to tak má být. Bez ohledu na tyto věci Kladnu gratuluji. Za bojovnost a odhodlanost byli odměněni.

Souhlasíte, že jste vyhořeli v koncovce?

Samozřejmě. Na rozdíl od Kladna jsme odehráli velmi dobré utkání. Soupeř měl přesilovky, dal v nich klíčový gól. To nám chybělo. Přitom vyložených šancí jsme měli daleko víc. A také jsme bohužel hodně faulovali.

Byli jste blízko postupu. Cítíte velké zklamání?
Nejsem zklamaný. Poté, co jsem přišel, tak mužstvo začalo velmi dobře pracovat, podávalo dobré výkony. Jediné, z čeho jsem možná zklamaný, jsou první dva zápasy na Kladně.  Neodehráli jsme je dobře.

Mohl se v play off promítnout závěr základní části, kdy jste šlapali na doraz do posledního kola?
V prvních dvou zápasech to bylo vidět. Hlavy nebyly připravené na play off. Bylo to strnulé. Nebojovné.

Tvrdíte, že jste byli v pátém zápase lepší. Bolí vyřazení o to víc?
Takový je hokej. Když nedáte, gól nemůžete vyhrát, nebo postoupit. Štěstí se přiklonilo k nim. My jsme nebyli v koncovce tak důrazní. Na Cháberu šlo málo střel, byl tam málo důrazu. Ale tak prostě od mého příchodu hrajeme. Nedostáváme góly v pět na pět, ale v oslabeních. A hlavně je nedáváme. Průměr dvou gólů na zápas je zoufale málo.

Přitom třeba Pavel Brendl v sobě střelecký instinkt má.

Vždyť si také šance vytvořil, ale neproměnil je. Projevila se na něm strašně dlouhá pauza, jistota chybí.

Zase jste s Pardubicemi v posledním rozhodujícím zápase. Už počtvrté. Neříkáte, že to je snad zakleté?
A zase 1:0, že? Možná bych měl vypadnout. (rozesměje se) Ale ne. Je to otázka štěstí. Jim hrála skvěle první formace, my tu naši skoro ani neměli. Třeba Cetkovský podával nadprůměrné výkony, ale to není hráč do první pětky. My jsme prostě neměli Pateru.

Už máte jasno, zda v Pardubicích zůstanete i v příští sezoně?
Po odchodu z Petrohradu jsem si chtěl odpočinout, tak to udělám až teď. Poté budu uvažovat o další práci.