Jejich představitelé se rozhodli, že společně osloví hospodářský výbor Poslanecké sněmovny, aby jej upozornili na stav, kdy se na 60 tisíc domácností stává figurkami v šachové partii dvou energetických společností, neschopných se dohodnout na dodávkách uhlí.

Problém dodávek tepla pro Pardubice, Hradec Králové a Chrudim byl hlavním tématem setkání vedení města Pardubice s poslanci a senátory zvolenými za Pardubický kraj.

„Spor společností EOP a Czech Coal je sporem obchodním, do toho my nechceme a nemůžeme zasahovat. Nicméně pro nás je zásadní, zda naše domácnosti budou mít teplo a za jakou cenu. A obáváme se, že na spor obou společností výrazně doplatí odběratelé prudkým růstem ceny," řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Dohoda nemožná?

„V tuto chvíli se mi zdá dohoda mezi oběma společnostmi prakticky nemožná. Obyvatele však nezajímají obchodní spory, ale garance dodávek tepla v přiměřené ceně. Společnost Czech Coal obchoduje s uhlím, které je nerostným bohatstvím státu, ale slouží ke konkurenčnímu boji, v němž jsou rukojmím obyvatelé tohoto státu. Přece není logické, že energetický úřad reguluje cenu tepla, tedy výstupu, ale cenu vstupu, tedy uhlí, nechává bez povšimnutí. A právě na to chceme upozornit jak hospodářský výbor parlamentu, tak ministerstvo průmyslu a obchodu," konstatovala na setkání primátorka Pardubic.

„Není přece možné, aby si ten, kdo získá licenci pro těžbu uhlí, diktoval neomezeně podmínky bez ohledu na potřeby státu," dodala Štěpánka Fraňková.

„Jako člen hospodářského výboru a zároveň zpravodaj novely horního zákona mohu slíbit, že v souvislosti s projednáváním této novely otázku, a nechci tomu říkat regulace ceny uhlí, ale nastavení rovných startovacích podmínek pro všechny, určitě otevřeme," slíbil chrudimský poslanec Jan Čechlovský.

Rozhodne soud

Společnost Czech Coal, zabývající se těžbou a prodejem hnědého uhlí, obchodem s elektrickou energií a povolenkami na emise skleníkových plynů, výrobou tepla v teplárnách a poskytováním souvisejících služeb, počátkem června nečekaně vypověděla EOP smlouvu na dodávky hnědého uhlí.

Na základě předběžného opatření soudu, platného do konce letošního roku, dodávky uhlí obnovila.
Soud má nyní rozhodnout, zda měla společnost právo od smlouvy takto odstoupit, nebo je povinna  dodávat elektrárně hnědé uhlí až do konce roku 2013, jak tvrdí EOP.

„Města ale potřebují jistotu, že i po roce 2013 bude fungovat tato zdvojená výroba, tedy výroba elektřiny a tepla zároveň. Teplo je levnější a zanedbatelný není ani aspekt ekologický. Nechceme přece, aby se lidé vraceli k menším zdrojům tepla zatěžujícím životní prostředí," zdůraznil starosta Chrudimi Petr Řezníček, který se jednání rovněž účastnil. (nah, pad)