Lesbičky a gayové zatím dávají přednost spíše slavnostnější formě v obřadní síni radnice. Vyslechnou si slavnostní projev, vymění si prstýnky, políbí se a někteří si nakonec i připijí.

Alespoň polovina dosud registrovaných párů také chtěla, aby na jejich obřadu mohli být i dva svědkové jako na běžné svatbě. Na radnici jim to sice povolí, ale jako osoby svědkové nemají při obřadu žádný formální význam. „Tato forma uzavření partnerství neukládá a vlastně ani neumožňuje, aby tam svědkové byli. Neoficiálně se mohou zúčastnit, ale nic nepodepisují,“ vysvětluje vedoucí oddělení matrik Magistrátu města Pardubic Zdeňka Havlíčková.
Podle vedoucí matrik je běžné, že jsou na radnici mezi hosty přítomni známí, ale i rodiče homosexuálních partnerů. Někdy jednoho z partnerů přivede do síně právě jeho rodič jako nevěstu nebo ženicha.

I když obřad vstupu do registrovaného partnerství na pardubické radnici od jeho povolení v roce 2006 zatím podstoupilo celkem třináct párů lesbiček a gayů, žádní z nich se dosud „nerozvedli“.

Statisticky se častěji v Pardubicích registrovali partneři – muži. Zatímco obřad na radnici tento rok absolvoval jen jeden lesbický pár, dvojic gayů bylo celkem sedm. Nově zapsaní partneři byli většinou středního věku.

Dvě lesbičky z Holic si své ano řekly v Pardubicích

Na pardubické radnici si v sobotu 4. srpna po poledni řekly své ano dvě lesbičky z Holic – Lenka M. a Jana N.

„Nic vám říkat nebudeme a ani si nepřejeme, abyste se zúčastnili obřadu,“ odbyly nás rázně obě „nevěsty“.

Na pardubické radnici si mohou homosexuální páry zvolit, zda se celý akt uskuteční slavnostně v obřadní síni radnice, nebo jen komorně v ústraní, kdy partneři potvrdí svůj svazek prohlášením v předsálí.

„Tato dvojice dala přednost první variantě. Šlo o obřad, který se blížil tomu klasickému – tedy s výměnou prstýnků i polibkem,“ řekl nám jeden z přímých účastníků obřadu.

Ten se odehrál před zraky úzkého okruhu lidí. Obě ženy byly oděny stylově v bílém. Jako uvítací svatební melodii při vstupu do sálu si zvolily Dobytí ráje – známou skladbu od Vangelise z filmu 1492.

Po skončení obřadu následovalo společné fotografování a odjezd směrem na pardubický zámek. Jeden vůz zdobila kytice, druhý panenka.

„Po Holicích se zprávy o netradiční svatbě rozkřikly hodně rychle. Obě ženy se se svou orientací netajily, běžně je bylo možné ve městě potkat, jak se spolu drží za ruce,“ konstatoval jeden z obyvatel Holic.

„Lidé se při pohledu na obě lesbičky spíše uculovali. Nikdo tady moc nevěřil tomu, že by se skutečně vzaly. Těžko říct, jestli se tímto krokem chtěly předvést, nebo jestli to se svým partnerstvím myslí smrtelně vážně,“ nechal se slyšet další holický občan.

A co na registrované partnerství říká starosta města Pavel Hladík? „Je to jejich věc. Jsem velice tolerantní člověk, takže pokud jim to tak vyhovuje, nevidím důvod, proč by se nemohly vzít. Každý svého štěstí strůjcem,“ dodal na závěr holický starosta.