Pardubické letiště otevřelo své vzdušné brány nové pravidelné lince Pardubice – Petrohrad.
Od června budou letadla společnosti Transaero v Pardubicích přistávat a odlétat vždy v úterý a v pátek.

Díky zájmu Rusů

Linka do ruského Petrohradu rozšířila počet pravidelných spojů. Doposud se létalo do Moskvy na letiště Domodědovo i Vnukovo.
První cestující z Petrohradu přiletěli strojem Boeing 737-500, na jehož palubě bylo asi 75 osob. V Pardubicích je čekalo přivítání zástupci společnosti East Bohemian Airport (EBA), která letiště provozuje.
„Vážíme si zájmu ruských leteckých společností a snažíme se jim nabídnout co nejlepší služby. Rozšíření pravidelných linek je pro nás otázka prestiže, ale také samozřejmě finančního zajištění letiště," sdělil ředitel společnosti EBA  Jan Andrlík.

Kromě pravidelných linek do Ruska odlétají z pardubického letiště také charterové lety do turisticky oblíbených destinací. Z Pardubic tak mohou lidé pohodlně cestovat do bulharského Burgasu, turecké Antalye, na řecký Rhodos a Kos nebo třeba do populárního španělského letoviska Palma de Mallorca.

„Nechci nic zakřiknout, ale vypadá to, že letošní sezona na pardubickém letišti bude jednou z nejúspěšnějších. Jen do konce června odbavíme asi 42 tisíc cestujících, do konce roku bychom mohli být na čísle 95 tisíc," doplnil Jiří Skalický, předseda představenstva společnosti EBA.

Bude terminál?

Na více cestujících prozatím kapacita pardubického letiště nestačí, a tak se uvažuje o výstavbě nového, moderního terminálu, který by mohl být pojmenován po známém aviatikovi, pardubickém rodákovi, Janu Kašparovi.

Pardubické letiště se v současné době modernizuje. Modernizaci ale provázely problémy kvůli ceně vysoutěžené ve výběrovém řízení. Na čas se tak zastavil příliv evropských financí. Ten byl po zhruba dvou měsících v únoru letošního roku obnoven, podle znalce je vylosovaná cena zakázky adekvátní.

Modernizace prý přesto pokračuje bez zpoždění. Na letišti se po rozšíření pojezdových drah dobudovává také areál pro skladování a výdej leteckých pohonných hmot či pozemních služeb. Všechna přijatá opatření mají zvýšit bezpečnost leteckého provozu.

(NikP, dub)