Akci s názvem Letem světem s handicapem aneb Den dětí s dobrovolníky pořádá Koalice nevládek Pardubicka s Pardubickým krajem a ZŠ Bratranců Veverkových.

Spojí různé světy

„Chceme zábavnou formou spojit svět dětí se světem handicapovaných," nastínil náplň dne radní Pardubického kraje zodpovědný za neziskový sektor Pavel Šotola.
A na co se tedy můžeme na dnešním Dni dětí těšit? „Neziskové organizace a dobrovolníci připraví pro děti úkoly, do kterých se samy aktivně zapojí. Jejich společným tématem bude překonávání handicapů a bariér. Smyslem tak je zažít na vlastní kůži, jaké to je být limitován a jaký je běžný život handicapovaných osob," upřesnila náplň Dne dětí místopředsedkyně Senátu a místopředsedkyně pořádající Koalice nevládek Pardubicka Miluše Horská.

Vyzkoušet si ovšem můžeme i netradiční sporty, ve kterých handicapovaní vynikají.

„Sportovní družstvo TJ Léčebna Košumberk nás naučí hrát bocciu a přiveze také závěsný kuželník. Okusíme jízdu na handbiku a tricyklu nebo zažijeme paralympijskou úpravu atletické disciplíny vrh koulí. Stejně tak si s občanským sdružením Nezlomení zahrajeme stolní tenis na vozíku," prohlásil PR manažer Koalice nevládek Pardubicka Michal Chlumský.

Obecně prospěšná společnost Křižovatka handicap centrum a Česká abilympijská asociace připraví dvě speciální dráhy s překážkami, které budou děti a všichni účastníci zdolávat na vozíčku.

„Česká abilympijská asociace nabídne také kavárnu pro chvíle oddychu, které si lze zpříjemnit i zdravými pokrmy z jídelny Pohanka. Během dne se děti naučí též základům znakové řeči, odezírání ze rtů, potrénují svou paměť, soustředění i jemnou motoriku," řekl Michal Chlumský.

Dorazí i „hokejky"

Všichni sportovní fanoušci budou mít možnost získat podpis hráčů pardubického hokejového klubu Petra Sýkory a Libora Pivka, u stánku klubu bude připravena také soutěž ve střelbě na branku.

„Sportovní nadšenci se setkají rovněž s pardubickými basketbalisty a zahází si s nimi společně na koš. Střelbu na koš si připravilo i družstvo WBS Pardubice. V jejich případě si porovnáme, jaké to je hrát basketbal na kolečkovém křesle. Představí se také Radek Procházka, medailista z paralympijských her v Pekingu a Londýně, kde uspěl ve hře boccia," dodal PR manažer Koalice nevládek Pardubicka.

Hudební dílna

O kulturní program se svými tanečními vystoupeními postarají žáci Základní školy a Praktické školy Svítání a děti navštěvující obecně prospěšnou společnost Kroužky ČR – východní Čechy. „Hudebně-rytmickými vystoupeními a „hudební dílnou" jistě zaujmou rovněž klienti Denního stacionáře Mirea," doplnil.

„Na akci jsou srdečně zváni všichni rodiče i prarodiče. Pátek třináctého tak letos bude ideálním zpestřením života pro celou rodinu," uzavřel Michal Chlumský.

(pad)