Jaksdělil náměstek primátora Alexander Krejčíř, dnešní nabídka řeší komplexní využití letiště. Pro firmu John Laing je prioritou rozšíření terminálu. Do konce června už bude jasné, který investor letiště zmodernizuje, řekl Krejčíř.

"Odien předložil ucelenou koncepci, která se týká nejen terminálu. Navrhl možnou výstavbu technologického centra leteckého průmyslu, zázemí pro letecké přepravce. V návrhu počítá také se zázemím pro volnočasové aktivity a služby, například včetně shopping centra a ubytovacích kapacit," řeklKrejčíř.

Obě společnosti chtějí během pěti let zvýšit počet odbavených cestujících na čtvrt až půl milionu lidí. Loni letiště odbavilo přibližně 75.000 cestujících. John Laing v návrhu počítá s tím, že by pardubický terminál v roce 2025 odbavoval ročně 3,5 milionu pasažérů především nízkonákladových přepravců. Odien by v tomto období přepravoval zhruba jeden milion lidí ročně.

"Naší vizí je silné regionální letiště, které díky svému bezvadnému spojení na Prahu nabídne alternativu pro letecké společnosti a přiláká další komerční příležitosti," řekl ředitel John Laing pro střední a východní Evropu Jan Martasek.

Zatímco John Laing staví na nízkonákladových dopravcích, Odien chce přilákat do Pardubic charterové lety, které přepravují pasažéry cestovních kancelářích, řekl ředitel společnosti EBA Jan Andrlík. EBA spravuje letiště a vlastní ji Pardubický kraj a město.

"John Laing říká, že nejprve zhodnotí letiště, a tím i okolní pozemky, které přilákají další aktivity. Odien má filozofii, že vstupní branou pro letiště je nabídnout něco navíc. A to vidí ve volnočasových aktivitách," řekl Andrlík.

Odien navíc uvedl, že vlastní charterovou společnost. Neuvedl ale kterou, dodal Andrlík. Společnost Odien na konci roku 2004 ovládla automobilku Daewoo-Avia, aby ji dostala z dlouhodobé ztráty. Britská investiční společnost John Laing má v Česku zastoupení a od února letošního roku spolupracuje s Metrostavem, který by měl terminál v Pardubicích postavit.

Investovat do pardubického letiště chce také blíže neurčená irská společnost. Zájem o investici také oznámil zástupce japonsko-korejské komory. Ten se chystá na pardubickou radnici 28. května. Náměstek Krejčířřekl, že nejspíš do konce května uzavře nabídky a pravděpodobně do konce června zastupitelstva Pardubického kraje a Pardubic jednoho z investorů schválí.