„Do telefonu uvedla, že zde ležel opilý muž s jízdním kolem. Operační města proto na místo okamžitě vyslal hlídku. Jak se ukázalo vzápětí, muž nebyl pod vlivem alkoholu, ale měl zdravotní indispozici," uvedla mluvčí pardubické městské policie Lenka Uskobová. Muž si po příjezdu strážníků stěžoval na problémy se srdcem a ti proto zavolali na místo záchrannou službu, která dotyčného muže převezla do nemocnice.

„Strážníkům se zároveň podařilo kontaktovat manželku muže. Vysvětlili jí situaci a požádali ji, zda by si od hlídky nepřevzala mužovo jízdní kolo. Protože manželský pár bydlel nedaleko, paní se na místo dostavila a kolo si převzala," doplnila Lenka Uskobová.

Stejně jako v řadě jiných případů je zde na místě rozvážit, zda vůbec je třeba volat policisty, případně kam směřovat případný telefonát. V minulosti takto kolemjdoucí zcela bezdůvodně volali strážníky například na babičku, o které se domnívali, že je pod vlivem alkoholu a ohrožuje dítě. Ženě se přitom pouze o nerovnost na dlažbě zasekl a převrhl kočárek.

„Městská policie připomíná neustále: ne v každém případě, pokud někdo leží na zemi, tak se jedná o osobu pod vlivem alkoholu. Stejně tomu bylo i v tomto případě. Muž měl zdravotní problém. Sice pomohli na místo přivolaní strážníci – ovšem apelujeme na občany: Zjistit, jestli někdo nemá problém, nezabere ani minutu. Na druhou stranu, když nic jiného, tak telefonát na tísňovou linku zajistil muži pomoc. Nebylo to sice podle příručky, ale tato varianta je lepší než naprostá lhostejnost," uzavřela tisková mluvčí pardubické městské policie Lenka Uskobová.