Páteční armádní pokus o převrat v Turecku, při němž přišlo o život přes 260 lidí, bude mít podle ředitelky civilní části pardubického letiště Hany Šmejkalové výrazný dopad na pokles zájmu o tuto dříve oblíbenou turistickou destinaci.

LIDÉ SE BUDOU BÁT

„Lidé se budou bát do Turecka cestovat," konstatovala ředitelka společnosti East Bohemian Airport, která provozuje civilní část pardubického letiště.

„Tento trend je patrný už od předešlých bombových útoků. Není se co divit. Klienti budou vyhledávat destinace, které se zatím zdají být bezpečné. Otázkou je, jaké to dnes jsou, o čemž svědčí například čtvrteční teroristický útok ve francouzském letovisku Nice," sdělila Hana Šmejkalová.

Ta neočekává, že by se Turecko v dohledné době vrátilo do nabídky zemí, kam lze z pardubického letiště vycestovat.

VÝRAZNÝ POKLES

„Pokles turistů do destinací, jako je Turecko, Tunisko či Egypt, už je teď hodně výrazný. I vzhledem k aktuálním událostem se nedomnívám, že by se to například v příštím roce změnilo a Turecko by se v naší nabídce letů z Pardubic znovu objevilo," podotkla ředitelka civilní části letiště, které letos místo Turecka ještě posílilo spojení do Bulharska.

„Chceme hledat i jiné destinace. Zatím se poohlížíme po Evropě. Protože jsem pověrčivá a jednání se stále vedou, nerada bych teď prozrazovala více," řekla Hana Šmejkalová.