Světový den hlasu vznikl v Brazílii, kde byl v roce 1999 vyhlášen Národní den hlasu jako reakce na zvýšený výskyt rakoviny hrtanu u tamního obyvatelstva. Z původně pouze brazilské akce se během několika let stala akce světová. První Světový den hlasu se konal v roce 2003. Česká republika se k oslavám Světového dne hlasu připojila poprvé v roce 2009. Od té doby probíhají preventivní vyšetření i v Pardubické nemocnici.

Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Pardubické nemocnice se zapojí do osvětové akce Světový den hlasu, který připadá na 16. dubna.
Každému, koho trápí déle trvající chrapot či obtíže hlasivek, nabízí preventivní vyšetření hlasivek.

Akce se uskuteční v sobotu od 9 do 11 hodin. Vyšetření budou probíhat ve foniatrické ambulanci ušního, nosního, krčního oddělení, která je umístěna v budově číslo 6.

„Chrapot trvající třeba tři týdny, dlouhodobé bolesti či škrábání v krku, zvýšená hlasová únava nebo potíže při polykání. To vše jsou obtíže, které by se neměly podceňovat. Mohou signalizovat i vážnější zdravotní problém. Proto je vhodné vyšetření u odborníka. Veřejnosti nabízíme tuto možnost při Světovém dni hlasu, kdy je možné si u nás nechat vyšetřit hlasivky a hrtan," uvedl Jan Vodička, přednosta ORL kliniky Pardubické nemocnice.

Také signál nádoru

Zdejší pracoviště nabízí preventivní vyšetření při Světovém dni hlasu již několik let. A zájem veřejnosti o kontrolu o foniatra každoročně stoupá. „To je pozitivní. Zvyšuje se povědomí veřejnosti o závažnosti onemocnění, která provází právě dlouhodobý chrapot či obtíže s hlasivkami. Nemusí se totiž jednat jen o zánět, obrnu hlasivky či polyp na hlasivce, ale může to být i signál nádorového onemocnění," upozornil Jaroslav Praisler, vedoucí foniatr ORL kliniky Pardubické nemocnice.

„Příčinu obtíží s hlasem může odhalit jen vyšetření u specialisty, který pak může zahájit patřičnou léčbu. Proto je vhodné vyhledat odborné pracoviště co nejdříve. Včas odhalená příčina se poté léčí lépe a s menším dopadem na organismus," dodal.

Každý, kdo v rámci Světového dne hlasu navštíví foniatrickou ambulanci ORL kliniky Pardubické nemocnice, kromě preventivního vyšetření dostane i cenné rady, jak správně pečovat o hlas, čeho se vyvarovat a čím naopak svým hlasivkám může prospět.
Cílem této osvětové iniciativy je zvýšení informovanosti veřejnosti a zlepšení prevence poruch hlasu.

„Hlas je klíčový prostředek komunikace, pro mnoho lidí je to i pracovní nástroj. Proto je naprosto nezbytné o něj náležitě pečovat. Každý by si měl uvědomit, jak by vypadal jeho život bez hlasu," připomněl foniatr Praisler.