„Lidem už tu jde o život," prohlásil dlouholetý šéf atletického oddílu Hvězda a současně pardubický zastupitel za KSČM Pavel Studnička.

„Stav tribuny Městského atletického stadionu asi nejlépe dokumentuje situace, která nastala minulý pátek odpoledne během přívalového deště. Z čela tribuny se odlouply čtyři skleněné luxfery, každý o váze zhruba čtyři kilogramy. Z výšky zhruba devíti metrů dopadly na chodník přesně před hlavní vchod do tribuny stadionu a roztříštily se na malé kousky," líčil dlouholetý šéf pardubické Hvězdy.

Štěstí v neštěstí

„V blízkosti dopadu se pohybovalo několik lidí, včetně malých dětí, kteří jen šťastnou náhodou nebyli ohroženi na zdraví nebo na životě. Je to jen malá ukázka toho, na co již upozorňují sportovci několik let, když žádají o důslednou opravu alespoň některých částí stávající tribuny a příslušenství," pokračoval.

„Majitel objektu, město Pardubice, bude muset možná na nějaký čas, než se oprava tribuny uskuteční, stadion uzavřít nebo učinit jiná bezpečnostní opatření," nechal se slyšet Pavel Studnička.

„O tom, že je stadion v žalostném stavu, jsme paní primátorku Štěpánku Fraňkovou znovu informovali před dvěma měsíci. Tehdy nám slíbila nápravu, ale stále se nic neděje. Jen se místo toho pořádají workshopy, které vůbec nic nevyřeší. Přitom jedenáct zástupců sportovních subjektů se už dávno shodlo na tom, jak by měla postupovat rekonstrukce a co by v tomto areálu mohlo být a jaké by měly být jeho priority," rozčiloval se pardubický zastupitel.

„Mám obavu, aby dnešní workshop nebyl jen jedním z důvodů pro odklad nezbytné rekonstrukce. Je to pouze další zbytečná iniciativa po megalomanském projektu za 880 milionů korun, která nic konkrétního nepřinese," dodal dlouholetý šéf Hvězdy.
„Město Pardubice v současné době intenzivně pracuje na návrhu koncepce rozvoje sportovního areálu na Dukle. Do konce roku by mělo být jasno, která sportoviště pro výkonnostní i rekreační sportovce by se zde mohla nacházet a jaké by měla mít parametry, aby co nejvíce vyhovovala potřebám současného sportu. Mělo by být také jasné, zda by areál měl být více otevřený veřejnosti, zda by mohl sloužit také dalším sportům nebo pro jaké další účely by mohl fungovat," vysvětlil Šimon Hradní z tiskového úseku Magistrátu města Pardubic.

hlavní sporty – atletika, basketbal a házená. Jedním z našich cílů by měl být návrh toho, co tyto sporty potřebují pro svůj další rozvoj. Měli bychom dojít také k tomu, zda bude možné do areálu umístit také další sportoviště. V současné době se proto koná sběr všech potřebných dat. Na konci srpna jsme oslovili sportovní kluby, základní a mateřské školy a další organizace působící v našem městě, stejně tak i atletické oddíly ve spádové oblasti. Cílem bylo zmapovat, jaká sportoviště jim v našem městě chybí a jaké by měly mít parametry," poznamenal náměstek pardubické primátorky František Brendl.

Dnešní workshop

Během dnešního workshopu, který se uskuteční od osmnácti hodin v Domě kultury Dukla, se bude moci k budoucnosti rozlehlého areálu vyjádřit také veřejnost.

„Půjde o první workshop se zástupci nejenom sportovních subjektů, škol a dalších organizací, kteří v dotazníkovém šetření projevili zájem o možné využívání areálu na Dukle, ale také obyvatel Pardubic – Dukly a Višňovky především," doplnil Šimon Hradní.
„V posledních měsících jsme navštívili několik sportovních areálů České republiky. Přestože jsou některé z nich rozlohou dokonce menší než areál Dukly, tak nabízí daleko větší sportovní vyžití a zároveň jsou otevřené veřejnosti, která v nich má řadu příležitostí pro své volnočasové aktivity," informoval náš Deník František Brendl.

„Výsledky workshopu budou následně zapracovány do připravované koncepce, která by měla být předložená zastupitelům na konci tohoto roku," uzavřel Šimon Hradní.