„Od pojišťovny jsme dostali aktualizovanou nabídku, která zpřesňuje, za jakých podmínek je ochotna tento objekt prodat. Nyní nám mimo jiné nabízí, že cenu 300 milionů korun nemusíme platit hned, ale prostřednictvím splátkového kalendáře rozloženého do dvanácti let. S tím, že by nám po dobu, než pojišťovna postaví novou budovu, ještě platila nájem 20 milionů korun ročně," řekl náměstek primátora Jan Řehounek.

„Pokud bychom zohlednili i předpokládané příjmy z prodeje pak již nepotřebných magistrátních budov, v nichž v současné době pardubická radnice úřaduje, jsme na částce kolem 120 milionů korun," upřesnil Jan Řehounek.

„Na druhou stranu ještě nemáme přesně vyčíslené náklady, které by město muselo vložit do rekonstrukce budovy na Masarykově náměstí pro potřeby úřadu. Zatím máme pouze odhad, kolik by nás stálo stěhování a výrazně zpřesněná čísla týkající se provozních nákladů jednotlivých budov. Jestliže se ukáže, že tyto ekonomické údaje sedí, je čas se bavit o tom, zda je správné, abychom použili peníze daňových poplatníků na nákup této budovy," dodal.

„Je třeba si uvědomit, že pojišťovna je jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v regionu, platí tu daně a sponzoruje celou řadu aktivit. Některým zastupitelům se ale zdá, že garance pojišťovny, že z Pardubic neodejde, nejsou dostatečné, a to i přesto, že máme v ruce podpisy dvou členů představenstva," poznamenal Jan Řehounek, který by v tuto chvíli osobně hlasoval pro to, aby město budovu ČSOB Pojišťovny koupilo.

Město má jiné priority, zní od zástupců opozice

Koupě budovy ČSOB Pojišťovny na pardubickém Masarykově náměstí se zástupcům radniční opozice příliš nelíbí. Výdaj ve výši 300 milionů korun jim připadá v tuto chvíli zbytečně vysoký. Vedení města by se prý mělo soustředit na potřebnější projekty.

„Pokud by město koupilo budovu ČSOB Pojišťovny, muselo by si na to vzít úvěr. Pojišťovna by pak sice platila nájem až do doby, kdy se odtamtud odstěhuje, ale myslím, že máme v Pardubicích mnoho důležitějších projektů. V tuto chvíli není koupě budovy prioritou," nechal se slyšet zastupitel za ODS Petr Klimpl.

Prosklená budova na Masarykově náměstí je podle některých politiků neprodejná, což je prý také jeden z možných důvodů, proč se společnost ČSOB Pojišťovna ještě z Pardubic neodstěhovala.

S nákupem budovy nesouhlasí ani lídr Pardubáků František Brendl. „Jsem velkým zastáncem centrálního magistrátu, ale nákup budovy na Masarykově náměstí se mi nelíbí. Tento typ budovy je absolutně nevhodný, vždyť je to možná energeticky nejnáročnější objekt v Pardubicích," řekl František Brendl.

Bývalého náměstka primátorky by nepřesvědčil ani ekonomicky zajímavý návrh, že by pojišťovna vrátila městu zhruba 120 milionů korun na nájmu. „Ekonomicky to není nezajímavé, ovšem koupě budovy rozhodně není v této chvíli prioritou. Peníze budou totiž potřeba na spolufinancování projektů, na které získáme evropské peníze z ITI," dodal František Brendl.