Jedním z hlavních argumentů podporovatelů těžby je vznik rekreačního areálu.
Rekreace u nové vodní plochy by prý měla být zahájena už po pěti letech těžby písku. V první etapě by dle plánu vznikl menší penzion s restaurací a pláž pro zhruba 500 návštěvníků. Po 15 letech by už měl být areál plně funkční se sportovištěm, kempem a venkovním kulturním zázemím.

Velký komplex?

„Mít v dosahu několika minut cesty na kole nebo pěšky relaxační a sportovní areál u velké vodní plochy, to je jistě zájem obyvatel Bohdanče, lázeňských hostů i ostatních návštěvníků města," řekl vedoucí týmu projektantů územní studie Karel Beránek.

Jiní ovšem o možnostech vybudování velkého rekreačního komplexu pochybují.
„Problém spatřuji především v megalomanské představě, jak by měl sportovní areál vypadat, a hlavně jsem zatím nikde neslyšel a ani se nedočetl, kdo a s jakými zárukami tento sportovní areál postaví a bude ho provozovat. Mám velké obavy, že žádný rekreační areál nikdy postaven nebude a prostředí okolo budoucího písníku bude vypadat jako v oblasti Hrádku a Mělic," uvedl zastupitel Lázní Bohdanče za ODS Josef Štěpanovský.
Někteří se pozastavují také nad skutečností, že už teď v blízkosti místa, kde má být rekreační areál vybudován, vzniká Marina Camp Stéblová. Jeho provozovatelé se však konkurence nebojí.

„Nemám strach, že by plánovaný komplex mohl konkurovat našemu projektu. Tyto dva areály se nedají rozsahově srovnávat. Vodní plocha kolem poloostrova zabírá přes padesát hektarů a poloostrov  zhruba 4,5 hektaru," podotkl Jiří Lejhanec, jeden ze zakladatelů projektu Marina Camp Stéblová, který je už nyní využíván. Slouží jako ideální místo pro výuku jachtingu pro děti.