Tato očkovací látka pochází od stejného výrobce, ale tentokrát chrání děti před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi coby alternativa ke státem hrazené vakcíně. Tato tři virová onemocnění mohou být nebezpečná zejména pro děti do deseti let. V Česku se proto od roku 1995 proti těmto chorobám provádí celoplošné očkování všech dětí, a to od patnáctého měsíce života trojsložkovou vakcínou.

„Ve své ordinaci mám rovněž už několik dětí proočkovaných právě touto šetrnou vakcínou Priorix,“ řekla nám místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost v ČR Jiřina Dvořáková, která je lékařkou na pardubickém sídlišti Dubina. Podle svých slov ji doporučuje zejména tam, kde se po prvním klasickém očkování objevila u dítěte bouřlivá reakce. Rovněž pak i v těch případech, kde by se dala očekávat. Neadekvátní odezvou organismu na očkování bývají vysoké teploty, vyrážka i třeba zánět spojivek. „Tyto projevy jsou v případě nové šetrné vakcíny zcela minimalizovány,“ dodává.

V zahraničí bylo vakcínou Priorix naočkováno více než sto sedmdesát milionů dávek. Tato očkovací látka je zahrnuta do plošného očkování anebo hrazena například na Slovensku, v Rakousku, Německu i třeba ve Francii. Není od věci připomenout, že aplikace této vakcíny umožňuje v jeden den i souběžné očkování proti planým neštovicím. Maximální cena v lékárně se pohybuje kolem 550 korun za dávku.