Nemocnice se jim totiž nabízet kromě zdravotní péče i různé relaxační pomůcky jako vířivky, míče, stoličky, hifi věže nebo aromaterapii.

Spokojenost rodiček potvrzují i dotazníky. „Z dotazníků za rok 2015 vyplývá, že známkou 1 nebo 2 naše porodnice ocenilo 95 procent dotazovaných a 97 procent by porodnici dále doporučilo dalším maminkám. Jedničkou byla nejčastěji v sedmi položkách hodnocena porodnice v Chrudimi. Takový výsledek je pro nás velmi dobrou zpětnou vazbou, ale stále můžeme naše služby zlepšovat," uvedla vedoucí oddělení řízení kvality Markéta Nemšovská.

Nemocnice zaznamenávají dlouhodobě ve většině porodnic trend, kdy se pacientky nejčastěji kriticky vyjadřují k množství a skladbě podávané stravy.

NOVÁ DIETA

Proto byla v krajských nemocnicích od září loňského roku pro pacientky na porodnických odděleních připravena nová dieta.

„Naším cílem je nabídnout rodičkám pestřejší stravu, která bude vhodná i z hlediska laktace. Na její přípravě se podílel tým nutričních terapeutů a jsou zde zařazeny potraviny, které jsou zcela ve shodě s výživou rodiček i kojících matek," vysvětlila ředitelka ošetřovatelské péče a členka týmu Přátelské nemocnice Světlana Jeřábková.

V roce 2015 přišlo ve čtyřech krajských porodnicích na svět 4571 dětí. Nejvíce jich bylo v Pardubicích (1547), Ústí nad Orlicí (1257), poté v Chrudimi (1042) a na čtvrtém místě byly Svitavy se 725 porody.