Sál obecního hostince tak zaplnilo osm a osmdesát vyznavačů „čertových obrázků“. „Křížový mariáš je název mariáše ve čtyřech, kdy většina her se hraje křížem proti sobě. Čtyřkový mariáš je výsadou právě východních Čech,“ uvedl předseda sekce čtyřkového mariáše Mariášového svazu České republiky Vilém Meduna.

Že není mariáš jen hrou mužů, dokládá účast Blanky Čermákové z Prahy. „Táta chodil pravidelně do hospody, ale když pršelo, zůstal doma a učil mě a moji sestru hrát mariáš. Od dětství proto mám ráda karetní hry a občas si zajdu do hospody zahrát. Dnes mi ale list nejde,“ pověděla Blanka Čermáková.

Úřadujícímu mistru republiky Stanislavu Žižkovi z Trutnova se letos příliš nedařilo. „Určitě jsem sem nepřijel titul obhájit a umístím-li se do dvacátého místa, budu to považovat za úspěch. Hráčské umění si každý postupně vypěstuje a zde hrají hráči, kteří mariáš skutečně ovládají, proto záleží hodně i na štěstí. To já dnes nemám,“ řekl s úsměvem Žižka, který mariáš hraje již od sedmnácti let. Žižka si celkově turnaj pochvaloval. „Když se sejde čtveřice dobrých hráčů, tak se dá u hry pobavit a já se dnes bavím dobře,“ prozradil Stanislav Žižka, který žezlo mistra republiky v křížovém mariáši předal Jaroslavu Tichému za Žatce.

Lukáš Peška