Královéhradecký kraj, který dříve patřil v másle k nejlevnějším regionům Česka, toto výrazné a skokové zdražení postihlo nejvíc v republice. Podle statistiků je tu nejdražší v zemi. V Pardubickém kraji roste cena másla mírnějším tempem. Máslová krize kvůli zdražení smetany sice postihla celou Evropu, ale Česko ji kvůli kombinaci několika dalších faktorů odneslo obzvláště silně.

„Sklízíme teď plody posledních dvaceti let,“ míní ředitel opočenské mlékárny Antonín Kolář. Vedle celoevropských a často zmiňovaných důvodů poukázal na letitý útlum českého zemědělství, krach českých mlékáren, dotační politiku EU, politiku obchodních řetězců a nynější vzrůst poptávky po smetaně. Jednoduše prasknul uměle vytvořený cenový polštář a léta podhodnocená cena másla se konečně narovnává.

Ilustrační foto
Mlékárny teď vracejí letitý tlak obchodním řetězcům, míní farmář

Ještě v lednu patřil hradecký kraj v másle k nejlevnějším regionům. Dnes zde kilogram másla stojí přes dvě stovky, to je přes 50 korun za klasickou čtvrtkilovou hrudku. Nejvíc v Česku.

V Pardubickém kraji se cena másla zvýšila méně dramaticky, i zde však průměrná cena 250 gramů másla dosáhla 49 korun. Leda v akci se dá koupit kolem 43 korun, mnohde naopak už na másle visí cenovka kolem 60 korun. Ještě před rokem stálo máslo v průměru 35 korun.

Ale proč vůbec? Proč je máslo najednou tak drahé? Proč se jeho cena zvedla tak radikálně a skokově, během pár měsíců? A proč hlavně v Česku? A proč se nezvýšily ceny i ostatních mléčných výrobků, ale jen a pouze másla?

Jsou to otázky, které vrtají hlavou každému spotřebiteli a na které nikdo nenašel vyčerpávající odpověď. Faktorů je bezesporu více, dá se dokonce napsat, že hodně, a možná vůbec nemusí jít o nějaké kartelové dohody mlékáren nebo obchodních řetězců. Ostatně na Antimonopolní úřad zatím nedorazila ani žádná taková stížnost.

„Jedním z hlavních důvodů je rychle rostoucí poptávka po másle. Před dvaceti lety lidé kvůli údajnému cholesterolu přecházeli na rostlinné tuky, teď se, hlavně pod vlivem kulinářských show v televizi, naopak k pravému máslu a smetaně ve velkém vracejí. A protože Česko je dnes po zániku řady mlékáren už nesoběstačné, musíme smetanu k výrobě másla dovážet ze zahraničí, kde se její cena v poslední době výrazně zvýšila,“ uvedl ředitel Mlékárny Opočno Antonín Kolář.

Ilustrační foto.
V dohledné době nebude líp. Proč?

Odmítl ale námitku Deníku, že na zdražení másla se tedy nejvíc podílejí právě mlékárny. V situaci, kdy je másla kvůli rostoucí poptávce nedostatek, byly podle něj obchodní řetězce (ty určují ceny) nuceny upustit od „vyděračských“ způsobů vůči mlékárnám; už je nedrží cenově pod krkem.

Řetězce totiž začaly být rády, že vůbec nějaké máslo v regálech mají. Přesně podle zákona nabídky a poptávky, takže cena logicky stoupla. „Másla není takové množství, abychom ho mohli nabízet formou spotřebitelských akcí,“ potvrdil například mluvčí obchodu Kolonial.cz František Brož.

Podobný názor jako Kolář má i ředitel Choceňské mlékárny Pavel Marek. „Nedostatek mléčného tuku je navíc v celé Evropě a tím logicky roste i jeho cena,“ řekl Marek. Nedomnívá se proto, že případný silnější dovoz másla ze zahraničí ceny na pultech sníží.

Už dnes je většina másla na tuzemském trhu z dovozu. Ještě v roce 2000 přitom Česko bylo jeho prakticky čistým vývozcem… Nabízí se tu ostatně srovnání másla s cukrem po zániku Česka coby cukrovarnické velmoci.