Prezidentské menu
STŘEDA 11. ZÁŘÍ
Oběd, hotel Zlatá štika

–    Předkrm: Terinka z králíka s listy mladého špenátu a jeřabinovou omáčkou
–    Polévka: Bramborová polévka s pravými hřiby, čerstvou majoránkou a rozpečeným domácím chlebem
–    Hlavní chod: Telecí kýta na majoránce s pošírovanou zeleninou s bramborovým fondantem
–    Dezert: Jablečný koláč s ořechy

Večeře, Zámek Pardubice – menu připravuje restaurace Bonté
–    Předkrm: Terinka z pražské šunky s křenovým žervé, listové saláty s bylinkovým olejem a mini rajčaty
–    Polévka: Drůbeží vývar s domácími nudlemi a bylinkami
–    Hlavní chod: Hovězí líčka na červeném víně s restovanou kořenovou zeleninou a bramborovým pyré
–    Dezert: Smetanový dezert z čerstvého kozího sýra s malinami

Na čem si bude pochutnávat prezident České republiky Miloš Zeman při své návštěvě Pardubického kraje? Připravený jídelníček je pestrý, ale úplně na něm kvůli prezidentově dietě chybí vepřové maso. Chystané pokrmy budou většinou připraveny z čerstvých místních surovin v duchu současných trendů moderní gastronomie.

První den návštěvy bude Miloš Zeman obědvat v hotelu Zlatá štika, večerní menu na pardubickém zámku pak připravuje restaurant Bonté a jeho šéfkuchař Lukáš Kollman.
„Pro prezidenta jsme připravili jednoduché menu. Vycházeli jsme především z české kuchyně, kterou děláme v moderní úpravě," vysvětlil Lukáš Kollman.

Objednavatelem prezidentského menu je Pardubický kraj, který také zajišťoval komunikaci s Hradem.
„Dostali jsme pokyny, že na menu nemá být vepřové maso. Žádná dramatická omezení jsme ale neměli," konstatoval jednatel restaurace Bonté Pavel Beneš.

Vařili také pro Václava Klause

Miloš Zeman rozhodně není první významnou osobností, pro kterou bude pardubická restaurace připravovat jídelníček.
„Vařili jsme i pro předchozího prezidenta Václava Klause, a také pro spoustu dalších významných osobností. Zkušeností tedy máme dostatek," podotkl Pavel Beneš.
Z cateringové oblasti si v Bonté hodně cení toho, že v loňském roce vařili pro české fotbalové reprezentanty na Euru v polské Wroclawi.

„Příprava menu pro prezidenta je pro nás prestižní záležitostí. Musíme dodržovat o něco přísnější pravidla a očekáváme také návštěvu hradního hygienika," nechal se slyšet jednatel Bonté.

Vjezd na náměstí bude omezen

Prezidentská návštěva tuto středu mírně omezí dopravu v centru Pardubic. Omezen bude vjezd na Pernštýnské náměstí, kde se bude od 16 hodin konat setkání prezidenta s občany, uzavírku si vyžádají přísná bezpečnostní opatření spojená s příjezdem hlavy českého státu.

„Zásobování provozoven sídlících na Pernštýnském náměstí by mělo být ukončeno do osmi hodin. Poté bude vjezd na Pernštýnské náměstí uzavřen, do 12 hodin musí být náměstí, včetně parkoviště, prázdné. Chci požádat majitele domů na náměstí, ale i návštěvníky města, aby tato opatření, nezbytná pro ochranu hlavy státu, respektovali," řekl ředitel pardubické městské policie Rostislav Hübl.