Developerský projekt, kterých se po obcích v celé republice realizují desítky, však u Starého Mateřova musí čelit xenofobním fámám, jež tvrdí, že jde o výstavbu jakési muslimské kolonie včetně mešity.
Jenže celá tahle fáma je dílem „zaručených" informací z internetu, které se začaly šířit s pomocí protiislamisticky zaměřeného webu.

„Věc se ve skutečnosti má jinak, než jak jsme zaznamenali. Tvrzení, že se v lokalitě Starého Mateřova chystá výstavba mešity, je naprostý nesmysl. Autor této fámy vychází ze zmatených informací. Otázkou je, jestli tak činí z nevědomosti nebo záměrně," prohlásil starosta Starého Mateřova Pavel Sehnoutek.

Kuvajtský investor

Celá fáma vychází z faktu, že jeden z investorů, který pozemky určené k výstavbě rodinných domů zakoupil, je kuvajtský občan. Jedná se o pozemky mezi silnicí vedoucí na Heřmanův Městec a obcí od kruhové křižovatky směrem k fotbalovému hřišti.

„Zaujala jej cena pozemků. V dané lokalitě, kde tento investor pozemky zakoupil, však územní plán nepočítá s jiným druhem výstavby, než s rodinnými domy. Jedná se o normální investici s plánem pozemky zasíťovat a rozdělit na stavební parcely," dodal Pavel Sehnoutek.

Fáma o mešitě
Roste další islámská kolonie 
v České republice (ČR)? Přesněji řečeno kuvajtská, a to na Pardubicku. Šokovalo mne to o to víc, že jsem si dřív namlouval, jak jsou problémy s imigranty stovky kilometrů daleko a jak stačí být opatrný a nic nehrozí…
K věci – v okolí Starého Mateřova na Pardubicku je oficiálně potvrzena kuvajtská výstavba. Mnozí majitelé pozemků v obci prodali za pěkné peníze svá pole rodinné akciovce z Prostějova, která zde naplánovala výstavbu satelitu propojeného s přilehlým zámečkem a statkem. Mezi lidmi se šuškalo, že celou akci financuje investor z Kuvajtu a bude to ,,velké"… Celý projekt je pojat značně megalomansky – má zde vzniknout vice jak 200 obytných domů, sportoviště, cyklostezky, rybníčky, areál pro matky s dětmi a kaple (muslimská modlitebna?). …Vážení spoluobčané této země, nebojte se takové věci řešit a upozorňovat na ně. Lepší dřív než pozdě a s nejlepším vědomím a svědomím, že ISLÁM DO ČR NEPATŘÍ!!!

Část textu z blogu Jiřího Chudého

Prostřednictvím jednoho internetového blogu, za kterým stojí jako autor podepsaný Jiří Chudý a iniciativa Islám v ČR nechceme!, jež text rozšířila sociálními sítěmi, teď koluje fáma, že se v Mateřově chystá muslimská osada s mešitou uprostřed.
Na nesmyslnost těchto zpráv poukazuje jak obec, tak projektant výstavby.

Dvě různé akce

„Ve Starém Mateřově se připravují dvě odlišné investiční akce. Jde o takzvanou Zelenou čtvrť Starý Mateřov, která má vyrůst až za obcí, za silnicí mezi Starými Čívicemi a Heřmanovým Městcem. Tou druhou je lokalita U Hřiště, která přiléhá k obci," říká architekt Miroslav Petrán, jenž má „pod palcem" oba projekty.

Území v lokalitě U Hřiště počítá s výstavbou rodinných domů a v současné době se zde již pracuje na zasíťování jednotlivých pozemků a výstavbě silnice. Právě zde dvě ze tří parcel zakoupil kuvajtský investor.

Zelená čtvrť

Zelená čtvrť Starý Mateřov má vzniknout až za silnicí na západ od obce na katastrech Starého Mateřova, Barchova a Pardubic. Jejím investorem je česká firma Retail Develop.

Kromě etapové výstavby rodinných domů je její součástí i rekonstrukce zámečku Hladíkov a přilehlého lesa s cílem vytvoření sportovního, rekreačního a volnočasového centra.
„První etapa již má územní rozhodnutí a v záměru je navrženo i centrum tohoto obytného území, kde je uvažováno s malou restaurací, školkou, obchodem, ordinací lékaře a také malou kapličkou," upřesňuje Miroslav Petráň.

Kaplička, ne mešita

Právě slova o kapličce ale zřejmě stojí za fámami, které se šíří po internetu.

„Kaplička je skutečně kaplička. Ideou výstavby tohoto sídliště bylo nevytvářet nové podnikatelské baroko, ale dát výstavbě ráz české obce. Tedy umístit do centrální části mezi domy něco jako klasickou náves, ke které může patřit i malá poutní kaplička, nikoliv mešita. Tu tam český developer stavět určitě nehodlá," dodává Miroslav Petráň.

Základem celého tvrzení o výstavbě mešity tak je obyčejná neinformovanost. „Je otázkou, zda to ve skutečnosti není záměr," ptá se architekt.

Zkoušeli i haly

Není bez zajímavosti, že o lokalitu sousedící s plánovanou Zelenou čtvrtí jevil ještě před rokem 2010 zájem nizozemský investor CTP, který od konce loňského roku staví bez stavebního povolení dvě průmyslové haly na okraji Hradce Králové.
Obec Starý Mateřov ale vyhotovením územního plánu jakoukoliv průmyslovou výstavbu zamítla a hala začala růst načerno v sousedním krajském městě.