Na někdejším hřišti AFK Atlantik Lázně Bohdaneč se zřejmě zase bude hrát fotbal. Koupi chátrajícího stadionu ve čtvrtek večer napodruhé schválilo zastupitelstvo města těsnou většinou.
Nákup nakonec odsouhlasilo osm ze čtrnácti přítomných zastupitelů. Na rozdíl od emotivní debaty na prosincovém zastupitelstvu se již druhý pokus obešel bez větších emocí – i když po dlouhé diskuzi.

Nemorální cena

Město koupí chátrající stadion za 7 950 000 korun, což je cena, kterou si určil vlastník. Stávající vlastník, společnost SK – EKO jej v roce 2010 zakoupila v exekuční dražbě za 3 250 000 korun.
Na první pohled patrný rozdíl v ceně označili již dříve někteří zastupitelé za nemravný. Prodávající totiž stadion nijak nezhodnotil ani neopravil. Kolem stadionu se ale už nějakou dobu angažuje místní Sportovní klub Lázně Bohdaneč, který jej vlastními silami a na vlastní náklady uvedl do provozuschopného stavu. Bez zajímavosti není ani to, že ve sportovním klubu také figuruje jeden z iniciátorů koupě a člen bohdanečského zastupitelstva Ladislav Štěpánek.

O stadion se bude starat Sportovní klub Lázně Bohdaneč. Roční náklady na provoz se odhadují přibližně na tři čtvrtě milionu korun. Ty zřejmě půjdou také z městského rozpočtu. O vlastních příjmech fotbalového stadionu zatím zřejmě nemůže být řeč, na trávníku se prozatím hraje nejnižší možná soutěž – čtvrtá třída.
„Je to prostor s velkým potenciálem pro různé sportovní aktivity. To ale je možné pouze za předpokladu budoucích investic. V současné době jej užívají fotbalisté, vzpěrači a zájem projevil místní volejbalový klub,“ uvedla starostka Lázní Bohdaneč Květoslava Jeníčková.

Fotbalisté uspěli

„Osobně jsem pro koupi za tuto cenu nehlasovala. A to i přesto, že znalecký posudek na cenu obvyklou, který si město nechalo vypracovat, určil cenu vyšší, než kterou prodávající požadoval. Rozdíl mezi cenou, za kterou prodávající areál v roce 2010 získal, a cenou, za kterou areál městu nabídl, byl pro mne nepřijatelný. Podle mého názoru se jednalo ze strany prodávající firmy o spekulativní nákup a prodej. Bohdanečtí příznivci fotbalu ale dokázali přesvědčit potřebnou většinu členů zastupitelstva a ti dali tomuto obchodu zelenou. Věřím ale, že i v této situaci zůstane investiční prioritou města rekonstrukce základní školy s přístavbou “ uvedla starostka Květoslava Jeníčková.