Ztráta bydlení? V Pardubicích připravují koncepci, která by měla pomoci lidem v bytové nouzi. Nabídnuty jim totiž budou městské byty. Koncepci musí nejprve odsouhlasit pardubičtí zastupitelé.

„Nejohroženějšími skupinami jsou nízkopříjmové domácnosti seniorů, rodin
s dětmi, matek samoživitelek a osob se zdravotním postižením," uvedl náměstek pardubického primátora zodpovědný za sociální politiku Jakub Rychtecký.

Město se koncepcí připravuje na přijetí chystaného zákona o sociálním bydlení v roce 2017 a má ambice zapojit se do pilotního projektu ministerstva práce a sociálních věcí, který bude testovat naplňování zákona.

ZLEPŠENÍ SITUACE

Nová koncepce zefektivňuje systém přidělování bytů a měla by pomoci také v prevenci. Každý, kdo se ocitne
v bytové nouzi, tak bude moct třeba využít sociálního poradenství, které mu úředníci poskytnou.

„Obecným parametrem je podíl příjmů vynakládaných na bydlení a bytová nouze. Běžnou praxí zůstávají nájemní smlouvy uzavírané na dobu určitou a nově přibývají povinnosti nájemníků spolupracovat se sociálním pracovníkem a plnit individuální plán vedoucí k zlepšení životní situace klienta. Musím zdůraznit, že dostupné bydlení je určeno pouze lidem, kteří jsou motivováni zlepšit svojí sociální situaci," řekl Rychtecký.

Polepší si i dlužníci, kteří se snaží svůj dluh u města řešit. „Pokud žadatel splácí déle než tři měsíce dluh, dostane šanci bydlet například na městské ubytovně nebo v případě, že nedluží na nájemném za městský byt, také v sociálním bytě," vysvětlil projektový manažer z odboru sociálních věcí radnice Branislav Štefanča.

Dokument řeší rovněž otázku stavu bytového fondu, který je dlouhodobě podfinancovaný. „Analýzy nám ukázaly, že výnosy
z nájemného jsou ročně okolo 90 milionů korun, ale do údržby bytového fondu se dlouhodobě vrací jen okolo padesáti procent.

Koncepce proto nastiňuje i dotační možnosti na rozvoj bytového fondu, ale i dalších forem bydlení," dodal Jakub Rychtecký.

Město má v současné době asi dva tisíce bytů, z toho 411 bytů v domech zvláštního určení, 36 bytů bezbariérových a 35 jednotek 
v městské ubytovně.