Na nově opravené Komenského náměstí budou dohlížet kamery. Instalované a zprovozněné již jsou, ale informace o dění v centru města zatím neuchovávají.

„Čekáme na schválení Úřadu pro ochranu osobních údajů, který nám musí pořizování záznamu z veřejného prostranství povolit. Myslím, že do konce srpna by mohla být naše žádost vyřízena," uvedl starosta Horního Jelení Petr Tupec. Pak již začnou kamery dění na náměstí nejen snímat, ale také archivovat, a to na dobu jednoho měsíce. Záznam poslouží při řešení přestupků nebo trestných činů, k nimž dojde v dohledu kamer.

PARTIČKY NIČÍ VŠE, CO JIM PŘIJDE POD RUKU

Bezpečnostní opatření město učinilo kvůli vandalům 
a rušitelům nočního klidu. Na hlavním náměstí se totiž v poslední době vyskytují partičky mladých lidí, někdy ještě školou povinných, kteří ničí vše, co jim přijde pod ruku. „Kdo dorazí na jelenské náměstí s dobrým úmyslem, jistě nebude 24hodinovým dohledem bezpečnostních kamer pohoršen," řekl Petr Tupec. Lepší přehled o pohybu na náměstí zajistí i nové led diodové veřejné osvětlení, které bylo instalováno.

Během několika dní, až se zazelená i nově vysetá tráva, bude možné poprvé od rekonstrukce spatřit jelenské náměstí v jeho nové konečné podobě. Součástí přestavby za 19,5 milionu korun, která skončila letos 
v létě, bylo vybudování parkovacích stání, autobusových nástupišť, chodníků a také osvětlení. Vyčištěn byl pomník padlých 
v 1. světové válce. V jeho okolí nechalo město vysadit novou zeleň – tavolníky 
a pokryvné růže. Obnovena je dlažba a oplocení u tohoto monumentu

MARIÁNSKÝ SLOUP SI NA OPRAVU JEŠTĚ POČKÁ

„V příštích dvou letech chceme opravit ještě Mariánský sloup, zatím dostal jen nové nasvícení," uvedl Petr Tupec.

Památka vysoká přes sedm metrů je provizorně zpevněna železnými obručemi a její restaurování přijde na přibližně půl milionu korun.

Starosta Horního Jelení by velice ocenil, kdyby se také majitelé některých nemovitostí na Komenského náměstí zamysleli nad vzhledem čelních fasád svých domů a přistoupili 
k opravám. „Někde už zub času hlodá opravdu dlouho. Chápu, že je to těžké, ale přesto se za město přimlouvám," dodal starosta.