Město Pardubice půjde s prosíkem za Regionální radou Severovýchod. Bude žádat o změnu harmonogramu čerpání evropských dotací. Do konce tohoto roku by totiž krajské město mělo vyčerpat 150 milionů korun.

Vzhledem k tomu, že klíčové projekty nabraly zpoždění, ale město prostaví maximálně 40 až 50 milionů korun.
„Největší investiční akce, úprava Tyršových sadů a oprava třídy Míru, by měly začít až na podzim. Domníváme se, že budeme schopni do konce roku vyčerpat zhruba tak 40 až 50 milionů korun. Proto budu žádat radu regionu Severovýchod o nový finanční harmonogram, aby, dejme tomu, 100 milionů korun bylo přesunuto do roku 2014," uvedla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Rada regionu bude jednat příští pátek

Dnem D bude pro Pardubice pátek 29. března, kdy jedná rada regionu, která může rozhodnout o změně v čerpání dotací z Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM).
„Nemohu vyloučit, že rada může nařídit odvod části pro nás alokovaných peněz na jiné účely. Pokud by byly dotace kráceny, bude to mít dopad do rozpočtu města, protože závazné indikátory IPRM musíme splnit," vysvětlila Štěpánka Fraňková.
Kdyby nebyla dodržena rozložení projektů, například zastoupení revitalizace veřejných prostor, míst pro volnočasové aktivity nebo úpravy zeleně, hrozilo by v krajním případě vrácení všech dotací.
Proto má radnice v zásobě další připravené projekty – obnovu parků Na Špici a Na Vinici. Další etapu oprav svého zařízení chystá i TJ Sokol.

Termíny se budou měnit již podruhé

Otázkou je, jak moc vstřícná rada regionu bude. Pardubice budou totiž žádat o změnu podruhé. Již vloni Regionální rada Severovýchod prodloužila termíny dokončení projektů z IPRM. Zatím platí, že do konce tohoto roku musí být vyčerpáno 75 procent, do konce roku 2014 pak 99 procent peněz. To může být třeba u třídy Míru problém. I když se podaří stavbu připravit a příslib dotace získat, množství majitelů budov a pozemků v ulici zvyšuje riziko námitek a obstrukcí. Úpravu Tyršových sadů zase dlouhodobě napadají ochránci životního prostředí.

Druhá žádost o změnu je ale prý jiného charakteru. Nebudou se totiž posouvat termíny dokončení staveb, ale jde pouze o vnitřní posun termínů, které si Pardubice stanovily.
Nezdary v čerpání dotací jsou vodou na mlýn radniční opozici, která obviňuje současné vedení města z liknavosti.

„O osud projektů financovaných z IPRM se obávám už více než rok. Projekty totiž nejsou dobře připravené a třeba v loňském roce nebyl dokončen jediný projekt. Z krajských měst v regionu Severovýchod na tom byly Pardubice s čerpáním dotací vždy nejlépe, ale teď už nás Hradec Králové i Liberec předběhly," nešetřil kritikou šéf zastupitelů za ODS Petr Klimpl.

„Musíme doufat, že budou hodní"

Podle slov Petra Klimpla by se k penězům alokovaným pro Pardubice rády dostaly obce, které již své prostředky vyčerpaly, ale mají připravené další projekty.
„Musíme doufat, že na nás budou hejtmani hodní a částku určenou pro Pardubice nám ponechají ve stejné výši. Je to jedna z mála možností, jak sehnat peníze na projekty města," dodal opoziční zastupitel za ODS.

Jak to vypadá s IPRM?
Celkem bylo na celý IPRM v Pardubicích vyčleněno zhruba 400 milionů korun. S pomocí evropských peněz postavila Česká abilympijská asociace Centrum integračních aktivit pro postižené, Junák skautské centrum, TJ Sokol zmodernizoval svůj sportovní areál a Pardubický kraj vybudoval multifunkční sportovní halu. Pro město stále zůstává vyčleněno asi 250 milionů korun.
Pardubice mají z tří krajských měst regionu Severovýchod nejhorší výsledky v získávání dotací z IPRM. Zatímco Hradec Králové a Liberec získaly evropské peníze na téměř dvě desítky projektů a většinu z nich již převedly v realitu, Pardubice dosud na dotace čekají.