Město tak ale bude muset učinit na vlastní náklady. Armáda na měření hluku v okolí pardubického letiště nevyčlenila finanční prostředky, státní hygiena zase tvrdí, že měření hluku u vojenského letiště je pouze v kompetenci armády.

„Můžeme zadat měření u odborné firmy. Pokud však výsledky ukáží nějaké pochybení, budeme je stejně muset předat vojenskému hygienikovi. A bude pouze na něm, zda z tohoto měření vyvodí důsledky," podotkla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Jenže i odborná firma bude muset měřit hluk podle zákonem dané metodiky, která však nedokáže zachytit hluk třeba při startu letadla.
Hluk se bude měřit ve čtyřech lokalitách, kterými budou Dražkovice, Nemošice, Popkovice a Dukla. Na rozsáhlejší měření nemá město dostatek finančních prostředků. Občané města, kteří bydlí v blízkosti letiště, měření hluku  požadují. Svůj postoj k uvažovanému výcviku pilotů NATO napsali navíc i v nesouhlasném dopisu zastupitelům města i kraje.

„Vrtulníková výcviková základna NATO by vedla k enormnímu zvýšení bezpečnostního rizika pro občany Pardubic. Tvrzení primátorky o možném zrušení vojenského letiště v případě odmítnutí základny je nepodložené. Pardubické letiště je vedené jako záložní letiště NATO, tudíž je jeho zrušení prakticky vyloučené," uvedla mluvčí iniciativy Ne základnám Eva Novotná.

Obyvatelé oblastí kolem letiště ale odmítají, že by usilovali o jeho zrušení. Jde jim prý jen o to, aby bylo dodržováno platné územní rozhodnutí z roku 1998.
„Toto rozhodnutí je ale neustále porušováno a nikdo jeho dodržování nekontroluje. Je porušována především minimální výška letu," uvedl Jan Ilič z Dražkovic.

LUKÁŠ DUBSKÝ