Kromě úpravy časové polohy některých spojů však přinášejí jednu změnu větší – jiné jízdní řády budou platit ve všedních dnech, kdy školáci chodí do školy, jiné o letních prázdninách, jiné o víkendech a nově též jiné ve všedních dnech během školního roku, kdy jsou prázdniny.

„Pardubice byly jedním z posledních měst s vlastním dopravním podnikem, kde ještě nebyly odlišné jízdní řády pro jiné než hlavní prázdniny. Žáci a studenti středních škol tvoří velkou část přepravní kapacity a doprava je tak ve dnech, kdy nejezdí do školy, předimenzovaná. Proto spoje páteřních linek nebudou jezdit ve všedních dnech, kdy se nevyučuje, v desetiminutovém intervalu, ale jednou za dvanáct minut,“ vysvětlil ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán.

Prostřední žlutý sloupec v jízdních řádech MHD tak bude od nynějška přes školní rok vyhrazen dnům, kdy se nechodí do školy – například vánočním prázdninám.

Doposud byly v prostředním sloupci po celý rok řády pro letní prázdniny. Ty se objeví namísto ostatních prázdnin v prostředním sloupci na konci června, kdy se jízdní řády přelepí. Změna nazpátek pak nastane zase v září. Ačkoliv bude prostřední sloupec kromě července a srpna značit řád ve dnech školního roku, kdy není vyučování, u všech linek, odlišný od všednodenního provozu bude pouze u linek 5, 6, 8, 13 a 88. Změna platí pro státem vyhlášené prázdniny (vánoční, pololetní, jarní, velikonoční a podzimní), nikoliv pro různá ředitelská volna, vyhlašovaná řediteli škol. (jpr)