Přehled o dění v Pardubicích či v Pardubickém kraji mají lidé i na druhé straně planety, konkrétně ve Spojených státech. A to díky televizi Czech-american TV. Stejnojmenná společnost byla založena před necelými deseti lety v Chicagu. Hlavní sídlo této firmy se nyní nachází v Cape Coral na Floridě, má osm poboček a spolupracovníky hned v několika státech USA, a také v České republice.

O Pardubicích 
před několika dny

V minulých dnech televize odvysílala dokument o Pardubicích, který zaslal magistrát města. Za celou dobu existence společnosti se ve vysílání objevily i další dokumenty tykající se Pardubického kraje.
Záznamy za posledních šest měsíců je možné spatřit na webových stránkách www.catvusa.com.  To vše je umožněno díky úzké spolupráci města, kraje a agentury CzechTourism.
„Všechny pořady mají velký divácký ohlas, proto by televize uvítala rozšíření spolupráce i s jinými městy," uvedla tisková mluvčí společnosti Tereza Paďourová.
Cílem stanice je rozšíření povědomí o České republice a jejím kulturním dědictví v zahraničí.

Televizní vysílání má formu videodokumentů, ve kterých se divák dozví informace o českých regionech, městech nebo památkách. Nabízí také řadu reportáží mapujících folklor, ale i kurzy českého jazyka nebo vaření pokrmů typických pro Česko.
Pořady Czech-american TV sledují především anglicky mluvící diváci, kteří se zajímají o Českou republiku a chtějí se o ní dozvědět více.

„Celková sledovanost se vyšplhala na dva a půl milionu domácností na kabelové televizi v šedesáti amerických městech a přes sto tisíc diváků z celého světa prostřednictvím internetu, a to především v Kanadě, Austrálii, Velké Británii a v Ruské federaci," upřesnila informaci Tereza Paďourová.

Televize je vedená jako nezisková organizace a její projekty jsou podporované partnerskými organizacemi, financované z různých grantů a příspěvků od diváků. Mezi partnery vysílaných pořadů patří například Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo zahraničních věcí.

Tým čtyřiceti profesionálů

„Na webové adrese www.catvusa.com  najdou zájemci seznam všech partnerů, a také informace o projektech Czech-american TV," dodala mluvčí společnosti. Podle ní je tým, který vysílání pomáhá utvářet, složený z více než čtyřiceti mediálních profesionálů českého původu.