Krajské město Pardubice čeká ve čtvrtek návštěva ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Hlavním námětem schůzky s představiteli města i kraje bude výstavba budovy krajského soudu. Ta by v Pardubicích měla vyrůst v ulici Na Spravedlnosti. Tamtéž už sídlí i okresní policejní ředitelství.

Soukromá společnost nabízela městu výstavbu justičního areálu v objektu bývalého lihovaru. O tomto návrhu však město Pardubice dále neuvažuje.
„Ministerstvu spravedlnosti jsme odeslali návrh na umístění budovy v ulici Na Spravedlnosti, který byl přijat kladně. O variantě výstavby v bývalém lihovaru jsme nejednali,“ uvedl Michal Koláček, náměstek primátora.

Magistrát města a Krajský úřad Pardubického kraje se budou společně podílet na zakoupení pozemku. Samotnou výstavbu pak bude financovat ministerstvo spravedlnosti.

„V ideálním případě by jednání o pozemcích mělo dopadnout tak, že město společně s krajem koupí potřebné pozemky v ulici Na Spravedlnosti a vymění je se státem za pozemek, který je pod rozestavěnou halou v Tyršových sadech,“ řekl Michal Koláček. Justiční palác i pozemky pod ním by pak patřily státu jako celek.

„Ministr Pospíšil bude na toto téma hovořit s představiteli Krajského soudu v Hradci Králové a jeho pobočky v Pardubicích, a také se zástupci kraje a města,“ uvedla tisková mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová.