Ministr obrany České republiky Martin Stropnický udělil v Národním památníku na pražském Vítkově vyznamenání vojákům u příležitosti výročí vzniku Československé republiky.

Mezi 34 oceněnými byl i Jiří Burda, rotmistr 141. zásobovacího praporu z Pardubic. Ten v březnu tohoto roku u Kolína se svými kolegy zastavil u dopravní nehody. Za své počínání nyní obdržel Záslužný kříž ministra obrany 3. stupně za záchranu života.

NÁHODOU K NEHODĚ

„Vraceli jsme se, ještě se dvěma kolegy, o víkendu ze školy z Kladna. Někde před Kolínem jsme uviděli osobní auto ve struze u silnice a další postavené napříč přes cestu. Pomohli jsme obětem z vozidla, zavolali jsme hasiče, sanitku a zabezpečili místo nehody," popsal Jiří Burda, který je u pardubických logistů už devátým rokem.

Ve dvou havarovaných autech bylo celkem šest lidí. Na místě měli záchranáři plné ruce práce, přiletěl i vrtulník záchranné služby. První pomoc všem zraněným však poskytovali právě vojáci.

ŠEST LIDÍ V AUTECH

„V osobním autě, které skončilo mimo vozovku, byly čtyři mladé slečny. V tom druhém, které tu nehodu zřejmě zavinilo, byla dvojice mužů. Jeden starší, jeden mladší. Pomáhali jsme všem, kteří mohli vystoupit. Jedna z těch slečen si stěžovala na bolest zad, takže tam se čekalo na záchrannou službu a vrtulník, který na místo přiletěl. Pomohli jsme s kolegy naložit ji na nosítka.

POMOC SAMOZŘEJMOSTÍ

Vojáci na místě nehody zůstali asi jednu hodinu, než mohli pokračovat dále domů.

Ocenění za svou roli v nehodě bere Jiří Burda víc jako poděkování. Zároveň ale říká, že pomoc byla samozřejmostí.

„Je hezké, že toto někdo ocení, ale jinak si nemyslím, že bych udělal něco navíc. Tak by se snad v takové chvíli zachoval každý z nás," doplnil rotmistr Burda.