V prostorách pardubické radnice byl v pátek slavnostně zahájen šestý ročník Multikulturního týdne.

„Festival napomáhá odbourávání předsudků mezi majoritní společností a cizinci, podporuje jejich vzájemné sblížení a snaží se poskytnout prostor pro porozumění a vzájemné kulturní obohacení," řekla mluvčí Multikulturního týdne Lenka Jehličková.
Až do 29. května nabídne nejrůznější výstavy, projekce, tanec, hudbu, zpěv, jarmark, workshopy, besedy i atraktivní ochutnávky mezinárodních kuchyní.

Sportovní den

„V sobotu od 10 do 18 hodin se na sportovištích pardubické univerzity uskuteční Mezinárodní sportovní den. Půjde o turnaje v malé kopané, volejbale. Nebude chybět ani doprovodný program v loděnici na břehu Labe, kde se odehrají zajímavé taneční workshopy, doprovodné sportovní turnaje, soutěže a tvořivé dílny nejen pro nejmenší," upřesnila Ivona Baklíková z Centra na podporu integrace cizinců pro Pardubický kraj, jež tuto akci pořádá spolu s informačním střediskem Evropské unie Europe Direct Pardubice.

Vítejte v Itibu!

Od 18 hodin se v Divadle 29 chystá diskusní večer na téma Vítejte v Itibu. „Jsme moc rádi, že známá filmová dokumentaristka Olga Špátová a pardubický rodák Aleš Bárta přijali pozvání na dnešní besedu, která přiblíží nejenom unikátní projekt zdravotního střediska v keňském městečku Itibo (viz archivní ilustrační foto), ale také život v Keni a své africké zkušenosti," podotkla Ivona Baklíková.

Od 20 hodin pak přijde na řadu projekce dokumentu Daleko za Sluncem, který v produkci HBO Europe natočila Olga Špátová. „Vypovídá o realitě, s níž se čeští zdravotníci v Itibu denně setkávají, o jejich obětavosti a o přístupu Keňanů k životu," dodala pořadatelka Multikulturního týdne, který bude pokračovat i zítra na výletní lodi Arnošt Multikulturní plavbou pro rodiny s dětmi.

„V tuto chvíli už je bohužel kapacita lodi naplněna," uzavřela mluvčí pardubického festivalu Lenka Jehličková.