Funguje dodnes bez dotací jen ze vstupného. Ročně jej navštíví třicet až padesát tisíc lidí. Jubilejní sezonu zahájilo muzeum tuto sobotu.
„Lovecký zámeček byl vybydlený, málokdo o něm věděl. Postupně jsme ho opravili. Máme nájemní smlouvu na padesát let a předkupní právo," řekl Luděk Šorm.
Návštěvníci se mohou projít medovým rájem, kouzelným lesem nebo v perníkové dílně ochutnat perníčky od vousaté ježibaby. Když ve skupině převažují děti, výklad je spíš pohádkový, pro dospělé návštěvníky jsou přichystané „serióznější" informace.

„Letos v prvním patře otevíráme okruh o historii zámečku. Návštěvníci se dozvědí, kdy se tu konaly parforsní hony. Nebo co se s objektem dělo po první republice," konstatoval Luděk Šorm.
O muzeum se stará Šormova rodina a rodina Aleše Vostřese, který se v sezoně převléká za ježibabu a peče perníky. Medové pochoutky pekl už dříve a prodával je na jarmarcích, teď má stálé působiště.

Tvrdší podmínky

„Oproti jiným muzeím máme jiné, tvrdší podmínky. Musíme dělat víc než jiní. O chod muzea se starají dvě rodiny s velkou pomocí přátel a dobrovolníků," uvedl Luděk Šorm.
Muzeum perníku, kterému se někdy říká Perníková chaloupka, není jen zábavou pro děti, jeho majitelé mají podrobně zmapovanou historii perníku v Pardubicích i okolí. Ukázalo se, že dnešní krajské město perníkářskou velmocí nebylo.

Málo včelařů i medu

„Nejstarší záznam o perníku pochází z Turnova z poloviny 13. století. V Pardubicích je doklad z roku 1515, ale je ojedinělý. Když tu vládli Pernštejnové, nechali tu vybudovat více než dvě stě rybníků, tudíž tu nebyly louky a bylo málo včelařů a málo medu," informoval Luděk Šorm.
Rybníky se vypustily až v 18. století za Marie Terezie a postupně se začalo v regionu rozvíjet včelařství. Ovšem ještě v té době se rozšířilo rčení „Zač je v Pardubicích perník", což vlastně znamenalo „Já ti ukážu". O pardubickém perníku se začalo mluvit až v souvislosti s Východočeskou výstavou v roce 1903.
„Místní členky Sokola napekly perník a nabízely jej jako 'regionální specialitu k jídlu'. Výtěžek z prodeje sokolové použili na stavbu sokolovny," sdělil  Luděk Šorm.

Bohatý program

Na Velikonoce se v chaloupce bude péct bílý perník, tlačený do formy a zdobený bílou polevou. V dubnu se u Perníkové chaloupky bude soutěžit o nejkrásnější čarodějnici a například v červenci se uskuteční setkání co největšího počtu Jeníčků a Mařenek. ⋌(zr, čtk)