„Tento motocykl znamená významné zhodnocení muzejní sbírky sportu, která dnes obsahuje řadu předmětů a trofejí dokumentujících historii ploché dráhy i světově proslulého závodu o Zlatou přilbu," oznámil ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Jde o motocykl Jawa 500 cm3, DT 500, čtyřventil, plochodrážní speciál z 60. let 20. století. Jeho původní majitel, český závodník Antonín Kasper starší, je vítězem 15. Zlaté přilby ČSSR z roku 1963, několikanásobným mistrem Československa v ploché dráze a prvním českým jezdcem v britské profesionální lize.

„Motocykl jsme získali díky dlouhodobé spolupráci a přátelským vztahům s rodinou Kasperových. Je ve vynikajícím stavu, neboť jeho majitel jej do poslední chvíle vylepšoval a oprašoval, plně funkční a pojízdný," uvedla historička Věra Doležalová, kurátorka sbírky sportu. Plochodrážní závody v čele se závodem o Zlatou přilbu města Pardubice jsou jednou z ikon krajského města. K rituálům patří představování hlavní trofeje v předvečer závodu právě na zámku.

„Třeba se v budoucnu podaří, aby se některá z vítězných zlatých přileb stala i součástí sbírek muzea," řekl náměstek hejtmana Roman Línek.