Na blížící se Svátek zesnulých se již nyní připravují správci hřbitovů, ale v Pardubicích také městská policie.

Ti první proto, aby byla pohřebiště během Dušiček a upravená, druzí proto, aby 
v době, kdy se na pietní místa vydávají hromadně pozůstalí, ale také různí nenechavci, více než jindy dohlédli na bezpečnost a pořádek.

INTENZIVNÍ ÚKLID

„Služby města Pardubic, které provozují centrální pardubický hřbitov a další hřbitovy, se na Památku zesnulých pečlivě připravují. 
V těchto dnech probíhá všude intenzivní úklid. Letos jsme připravili pro návštěvníky centrálního hřbitova novou službu. Od čtvrtka 20. října si mohou na údržbu svého hrobového místa zapůjčit v kanceláři správy hřbitovů potřebné náčiní, například hrábě, lopatky, smetáčky a podobně," řekla mluvčí Služeb města Pardubic Světlana Pozníková a dodala, že v úterý 1. a ve středu 2. listopadu bude centrální hřbitov otevřen od 7:00 až do 20:00 hodin.

Ani v noci ale hřbitovy neosiří. Posílené kontroly mají v „dušičkovém" období strážníci již tradičně.

Ve dne vyjíždějí mezi hroby jízdní hlídky na koních, z nichž přehlédnou velkou část hřbitova, v noci nastupují pěší hlídky se psy.

Chrání hroby i jejich návštěvníky před vandaly a zloději. Zvýšenou pozornost věnují městští policisté také automobilům zaparkovaným u hřbitovů.

„Přesto by měli být lidé opatrní a nenechávat cennosti či tašky v autech, ale ani neodkládat je při údržbě hrobu mimo dohled," zdůraznila Nataša Hradní z tiskového úseku Magistrátu města Pardubic.

UNIKÁTNÍ PŘÍLEŽITOST

V pátek 28. října mohou zájemci využít ojedinělé příležitosti prohlédnout si pardubické krematorium, rondokubistickou stavbu podle návrhu architekta Pavla Janáka, která je od ro-ku 2010 národní kulturní památkou.
Komentované prohlídky se budou konat od 14:00 do 18:00 hodin.

Zájemci při nich navštíví 
i prostory, v nichž se v roce 1968 natáčel kultovní film Spalovač mrtvol s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli.

„Velkým lákadlem bude jistě prohlídka současných kremačních technologií. Ty bývají návštěvníkům zpřístupněny jedenkrát v roce, právě v době dušičkových svátků," doplnila Světlana Pozníková.