Přednáška na hvězdárně  zavede zájemce k jiným světům, na nichž stále hledáme dýchatelnou atmosféru nebo i mimozemský život.
Přednáška s názvem „Exoplanety. No a co?" se koná v pátek od devatenácti hodin tradičně ve Velkém sále Domu dětí a mládeže (DDM) Delta v Gorkého ulici na Dukle.

Nejen osm světů

„Každé malé dítě už umí dneska vyjmenovat všech osm planet Sluneční soustavy a dokonce  říct, že Pluto už planetou není. Těchto osm světů a jim přilehlé nejsou ovšem jediné, co známe," zmiňuje lektor k tématu svého povídání.
„Pomocí i té nejsložitější techniky současnosti jsou dnešní astronomové schopni objevovat planetární systémy okolo nejrůznějších hvězd. Dokonce i tam, kde by to nečekali ani autoři sci-fi ve svých nejdivočejších představách," pokračuje lektor s nadšením. A dodává: „A jsou to světy podobně zajímavé jako ty, nám důvěrně známé, ne-li zajímavější," říká mladý pardubický lektor Jan Kříž

Dozvíte se více…

Jak se koná a kam směřuje toto raketově rozvíjející se odvětví astronomie? A jaké jsou ty nejzajímavější exoplanety v našem blízkém hvězdném okolí? Nejen to se dnes večer dozvíte na akci v pardubické hvězdárně.

Jan Kříž (* 1994, Pardubice) je pardubický popularizátor astronomie. Této vědě se začal věnovat v roce 2007 jako člen astronomického kroužku na pardubické hvězdárně. O dva roky později se stal členem Astronomické společnosti Pardubice, jíž je od roku 2013 předsedou. Významně se zasadil o rozvoj astronomie v Pardubicích zejména u mladší generace. Je studentem Gymnázia Dašická a ve volném čase se zabývá popularizací kosmických objektů, především pak stále větší pozornost strhávajících exoplanet.