Ivo Míček bude od devatenácti hodin přednášet na téma „Nové strategie pilotovaných letů k planetám a k Marsu". Přednáška se již tradičně uskuteční ve Velkém sále Domu dětí a mládeže Delta v pardubické Gorkého ulici.

„Mars je daleko a na Měsíci již lidé byli. Kam se tedy může člověk v kosmickém prostoru vydat? Zvláště, když se dnes jedná nejen o prvenství, ale též o efektivitu, a dokonce i o zisk," poznamenává lektor k situaci, která bude uvádět nový směr současných strategií pilotovaných letů.

„Bude se nejprve před výzkumem Marsu lidskou posádkou konat průzkum planetek? Podíváme se na nové plány výzkumu kosmického prostoru a komerční pohled na těžbu surovin z asteroidů," doplňuje přednášející informace ke svému povídání.

Kdy poletí turisté 
v hojnějším počtu?

„V neposlední řadě se tedy návštěvníci pardubické hvězdárny dozví, kdy a za jakých podmínek budeme moci do vesmíru létat v hojnějším počtu i my, jako turisté," podotýká Petr Komárek z pardubické Hvězdárny barona Artura Krause.

Ivo Míček
Ivo Míček se narodil roku 1964 v Kyjově. Zabývá se meziplanetární hmotou a jejím pozorováním, popularizací astronomie a kosmonautiky. V minulém tisíciletí působil na hvězdárně ve Veselí nad Moravou, je členem a momentálně i předsedou Společnosti pro meziplanetární hmotu a je rovněž členem České astronomické společnosti. Podílí se na organizaci pozorování komet a meteorů a dalších programů s astronomickou tematikou pro mládež. Líbí se mu plachetnice, zvláště ty sluneční…