Astronom, fotograf a cestovatel Petr Horálek z Hvězdárny v Úpici si připravil přednášku s názvem Sedm perel astronomie.
Přednáška, při níž se návštěvníci ponoří do krásy unikátních nebeských úkazů, se uskuteční ve Velkém sále Domě dětí a mládeže Delta Pardubice v Gorkého ulici.

Potěcha pro oči

„Mimořádné nebeské úkazy jsou pro laika tím nejvděčnějším pojítkem s astronomií. Přesto právě tyto jevy mohou mnohdy poskytnout více než jen potěchu pro oči," uvádí lektor své připravované povídání. „Ačkoliv některé z nich můžeme mimořádně přesně předpovědět, je každý z nich studnou nových a i na dnešní technicky pokročilou dobu fascinujících objevů. Na obloze je takových sedm perel astronomie, které by měl každý pozemšťan aspoň jednou zažít, než zemře," dodal.

Jak pozorovat (a nepřijít) o nebeské úkazy století? Proč se vyplatí cestovat přes půlku světa kvůli prchlivému okamžiku při pohledu do nebe? A hlavně – jaké vzácné úkazy nás teprve čekají? Nejen to hodlá český cestovatel za vzácnými nebeskými jevy prozradit.

Petr Horálek
(* 1986, Pardubice) je český popularizátor astronomie. V letech 2007 a 2009 byl předsedou Astronomické společnosti Pardubice a do roku 2010 byl aktivním dobrovolným pracovníkem pardubické hvězdárny. Vystudoval bakalářský program Astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V současnosti je zaměstnán jako pracovník na Hvězdárně v Úpici. V profesním i ve volném čase se věnuje popularizaci astronomie, především prostřednictvím populárních astronomických článků na serveru České astronomické společnosti Astro.cz, kde je také od roku 2009 vedoucím redaktorem. Jeho největší vášní v astronomii je pozorování a fotografování výjimečných nebeských úkazů. Zejména pak slunečních a měsíčních zatmění, která ho uchvátila již v dětství a za nimiž neúnavně cestuje po celém světě.