První letošní hokejové derby mezi Pardubicemi a Hradcem mělo od počátku bouřlivý potenciál. Hradec je od začátku sezony na koni, kdežto Pardubice tápou. K tomu tradiční napjaté vztahy mezi oběma krajskými městy. Navrch příchod exhradeckého trenéra Petera Draisaitla a perlička na závěr – hradečtí fanoušci se domluvili a vykoupili severní tribunu pro sebe. Koktejl pro východočeské derby byl v neděli namíchán více než třaskavě.

Atmosféra parádní

Na nedostatek atmosféry si diváci přítomní ve vyprodané hale rozhodně stěžovat nemohli. Pardubická fanouškovská základna se tentokrát nechtěla nechat zahanbit. Při nástupu obou týmů na led nebylo v areně slyšet vlastního slova. Očekávané překřikování obou táborů se neslo z jedné strany na druhou. Hradečtí byli možná vytrvalejší, ale domácí byli zkrátka hlasitější a pochybnosti o tom, kdo je tady doma rozhodně nastat nemohly.

Bitva sněhem

Jediná pořádná bitva obou táborů se konala venku před arenou ještě před začátkem utkání. Za vzájemným překřikováním létaly jen sněhové koule. Ale už nic dalšího. K jediné drobné strkanici došlo u hotelu Sport, kam se přišla podívat skupina hradeckých fanoušků. Možnou ostřejší výměnu názorů ale zatrhla policie.

Zbraň nalezená v batohu 12letého kluka v doprovodu otce při průchodu hlavním vstupem.

Kvůli nevraživosti obou táborů bylo i tentokrát derby pod dohledem těžkooděnců z Pardubického i Královéhradeckého kraje a strážníků městské policie. Jedna taková kontrola odhalila u dvanáctiletého chlapce v batohu asi metrový obušek (na vloženém snímku) pobitý hřeby. Co s ním chtěl dělat těžko říci.

Vozíčkáři v úzkých

Kvůli bezpečnostním kontrolám se aréna také otevřela dřív. Pořadatelé většinu diváků zvládli odbavit včas, dostat se dovnitř ale měli problém vozíčkáři. Kvůli hradecké invazi na severní tribunu, kde právě jsou rezervována místa pro hendikepované, nastal kapacitní problém.

„Je to nepříjemné, nicméně dopředu jsme avizovali, že tentokrát bude nutno se kvůli přísnějšímu režimu předem přihlásit," konstatoval k situaci mluvčí Dynama Pardubice Jan Hrabal.

I přes tyto drobnosti se ale derby hrálo v perfektní atmosféře a výsledek – výhra domácího týmu brankou Petra Sýkory už byla opravdu, ale opravdu zasloužená euforická tečka!

Deliktů? Minimum

Až na již zmíněný obušek, který pořadalé zadrželi u vchodu bylo derby bez zvláštních výtržností. Několik fanoušků se pokusilo propašovat do haly také pyrotechniku. Strážníci městské policie po konci utkání museli řešit jednu drobnou šarvátku v hledišti na severní tribuně. Zasahovat u drobné potyčky musela také státní policie.

"Cestou k nádraží na sídlišti Závodu míru policisté řešili konflikt mezi fanoušky, šlo o krádež šály, kterou policisté šetří jako přestupek proti majetku. Dále jsme ještě před začátkem utkání zasahovali u drobné potyčky v restauraci poblíž stadionu," shrnula mluvčí pardubické policie Jana Drtinová.