„Řidiči byli zvyklí najíždět ze všech stran a parkovat, jak chtěli. Nikdo z nich nedodržoval střední chodník pro pěší,“ uvedl starosta pátého městského obvodu Jiří Rejda a dodal, že bude rozšířena i průchodná plocha po celém obvodu náměstí, přibudou lavičky a zeleň.

Radnice náměstí osadí zelení v květináčích, aby bylo možné je přesouvat. „Tři sta metrů odsud máme krásný lesopark, není potřeba dávat zeleň úplně všude, oproti této chvíli tu bude zeleně i tak daleko více. Potřebujeme zachovat prostor tak, aby mohl sloužit lidem,“ řekl Rejda.

NOVÉ NÁMĚSTÍ BUDE ZASTÁVAT VÍCE FUNKCÍ
Kromě parkoviště s asi sto parkovacími místy a zóny klidu chce radnice vrátit na náměstí také kulturní život.
Vánoce tak obyvatelé Dukly budou moci oslavit společně pod vánočním stromkem na náměstí. Radnice také věří, že se na náměstí vrátí městská pouť, sportovní hry mládeže a podobné akce.

Na špatný stav náměstí si stěžují i místní obyvatelé. „Je to hrozná ostuda. Náměstí nevypadá hezky. Bydlím na Dukle léta, žiji tu od pětapadesátého roku. Dukla si zaslouží něco lepšího,“ poznamenala obyvatelka sídliště Jaroslava Černíková.

V minulosti se rekonstrukce náměstí Dukelských hrdinů plánovala už dvakrát. „Bývalí starostové se snažili prosadit své projekty, ale bohužel byly příliš drahé a nebyly na to finance,“ vysvětlila vedoucí investičního a správního odboru Alena Chuchlíková. Ceny předchozích projektů se odhadovala na desítky milionů korun.

PENÍZE USPOŘILA RADNICE Z ROZPOČTU
Na rekonstrukci městský obvod vyhradil dvanáct milionů korun, radnice z rozpočtu uspořila deset milionů. Dva miliony pak přidalo město. Cena rekonstrukce by však neměla přesáhnout devět milionů. Radnice získala žulovou dlažbu zdarma, k dispozici z jiných staveb ji mají Služby města Pardubic.   Lada Součková