Pořádně napilno mají tento týden na Univerzitě Pardubice. Účastní se totiž hned tří velkých akcí.
Vůbec poprvé se univerzita zapojila do programu Festivalu vědy a techniky, který tradičně pořádá Akademie věd České republiky. Dnes od  deseti  do  osmnácti hodin  se  tak na  zámku v Pardubicích  uskuteční studentská konference Vědění mladým.
„Konference  je  určena  zejména  studentům  středních škol  z celé  České republiky  a  jejím  záměrem  je  vytvořit  prostor  pro  sdílení  poznatků  studentů  se  zájmem o nejrůznější témata od fyziky, chemie, matematiky, elektroniky až po filozofii, psychologii, sociologii či esejistiku," řekla mluvčí Univerzity Pardubice Valerie Wágnerová.

Možnost prezentace

Studenti budou mít možnost na konferenci prezentovat výsledky své práce, a to ve čtyřech kategoriích podle témat došlých příspěvků. Každá část má svého garanta z řad univerzitních odborníků – akademických pracovníků.  Příspěvky jsou  dále  rozděleny  na  ústní  a  posterovou  sekci,  z abstraktů  všech  příspěvků bude vydán sborník.
„Konference se účastní jak studenti, kteří již úspěšně prošli různými soutěžemi, tak i studenti, kteří soutěží poprvé, ale jsou v některé oblasti aktivní a projevují o ni hlubší zájem. Studenti středních škol i žáci základních škol a jejich učitelé mají také možnost zúčastnit se konference jako pozorovatelé, bez vlastního příspěvku,"  prohlásila  za organizátory  Kateřina  Šraitrová,  studentka fakulty chemicko-technologické.

Teorie a praxe

Na Fakultě ekonomicko-správní (FES) Univerzity Pardubice se současně koná Týden teorie a praxe v ekonomice. Stěžejním tématem tohoto přednáškového cyklu je  propojení teorie s praxí při výuce, výzkumu a vzdělávání.

Výměna poznatků

„Setkání, přednášky a diskuze pořádané po celý týden zpestří a zkvalitní výuku, ale současně umožní výměnu poznatků a zkušeností mezi odborníky z obou sfér. Posluchačům fakulty a široké ekonomické veřejnosti zprostředkují teoretické i praktické přístupy, metody a zkušenosti, využívané při řízení ekonomických subjektů," uvedla Marcela Kožená,  vedoucí Ústavu podnikové ekonomiky a managementu FES.

Gaudeamus v Brně

Až do pátku 8. listopadu se navíc bude Univerzita Pardubice účastnit Evropského veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus Brno 2013.
„Univerzita Pardubice se představí v pavilonu G2 na stánku číslo 4, zástupci sedmi fakult zde budou poskytovat podrobné informace o možnostech studia a přijímacích zkouškách pro příští akademický rok. Návštěvníci veletrhu mohou využít jak osobních konzultací s pracovníky fakult přímo na stánku, tak si mohou odnést i řadu tištěných materiálů týkajících se studia a přijímacího řízení. Každý den také mohou absolvovat informační přednášky, které se budou konat v pavilonu G1. Přednášky Univerzity Pardubice jsou na programu v sále B až do zítřka, vždy od deseti hodin," informovala náš Deník tisková mluvčí pardubické univerzity Valerie Wagnerová.

Kromě informační studijní části bude univerzita mít i interaktivní stanoviště, kde se návštěvníci populárně-naučnou formou seznámí se zajímavostmi ze světa vědy a techniky.

Lenka Štěpánková